Тейшейра: процес євроінтеграції України призупинений

31 Серпня 2012, 14:26

"У нинішніх умовах, я думаю, буде дуже складно підписати Угоду про асоціацію. Я хотів би нагадати, що для підписання цієї угоди необхідна згода всіх країн ЄС. А на даний момент багато країн ЄС не хочуть підписувати цей документ, зважаючи на ситуацію, що склалася в Україні" , – сказав дипломат

Він нагадав, що ЄС очікував і очікує від України вирішення ситуації з політично мотивованими кримінальними справами, проведення чесних виборів і істинного впровадження реформ.

"Тобто ЄС повинен побачити, що Україна і справді проводить необхідні реформи. Однак на сьогоднішній день ми не бачимо прогресу на шляху реалізації цих умов. Тобто ті питання, які викликають занепокоєння у ЄС, а саме: законодавство про вибори, неучасть у виборах лідерів опозиції, – вони залишаються актуальними, але рішення з цього приводу буде прийнято на Раді міністрів ЄС ", – зазначив посол.

"Я не можу передбачити, яким буде це рішення, але в нинішніх умовах таке підписання Угоди про асоціацію навряд чи може відбутися", – додав Тейшейра.

Що стосується надій Києва підписати цей документ з ЄС після виборів до кінця поточного року, то дипломат зазначив, що все залежатиме від виконання вищезазначених умов.

"Якщо ці умови будуть виконані, то шанси на підписання угоди є. Важко очікувати, що угода буде підписана, якщо ситуація в країні не зміниться", – сказав він.

Посол також зазначив, що покидає Україну з почуттям розчарування. "Коли 4 роки тому я приїхав в Україну, то думав, що ця країна активно долає шлях євроінтеграції, я був повний ентузіазму зробити свій внесок і підтримати вашу країну на цьому шляху. Однак сьогодні процес євроінтеграції України в реальності призупинений. Тож у мене є почуття розчарування і жалю", – сказав він.