Вже третій регіон Іспанії просить підтримки уряду

28 Серпня 2012, 20:35

Каталонія  просить Мадрид надати 5 млрд євро зі спеціального фонду в 18 млрд, що його створив уряд Іспанії для допомоги автономним регіонам країни, які не мають самостійного доступу на міжнародні ринки запозичень.

 Раніше про таку допомогу попросили Валенсія і Мурсія.

Борги 17 регіонів Іспанії викликають побоювання, що Мадридові, можливо, доведеться просити у своїх партнерів у зоні обігу спільної валюти євро фінансової допомоги для себе після того, як такий пакет допомоги  вже надали для порятунку банків Іспанії.

В той же час,  у вівторок, 28 серпня, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой після закінчення переговорів з президентом Євросоюзу Херманом ван Ромпеєм заявив, що Мадрид не веде переговорів з ЄС про надання нового пакету фінансовий допомоги.

"Іспанія не веде жодних переговорів про надання нового пакету фінансовий допомоги, іспанський уряд також не робив ніяких запитів з цього питання на адресу ЄС", – заявив глава уряду Іспанії.

Президент Євросоюзу також підтвердив, що Іспанія не проводить ніяких переговорів про надання фінансової допомоги для виходу з фінансової кризи.

На думку ван Ромпея, узгоджена міжнародна фінансова допомога в розмірі до 100 млрд євро для реструктуризації банківської системи дозволить Іспанії поліпшити економічну ситуацію в країні.

Рахой у свою чергу зазначив, що на сьогоднішній день основна проблема для Іспанії полягає в недовірі іноземних інвесторів до проведеним у країні реформам, і як наслідок, високий рівень ризиків. "На цьому питанні необхідно зосередити всі зусилля, і якнайшвидше його вирішити", – сказав прем'єр.

Обидва лідери погодилися, що необхідно зберегти євро як єдину європейську валюту і висловилися проти виходу Греції з єврозони. "Вихід Греції з єврозони буде означати колективний провал для Європи", – заявив прем'єр-міністр Іспанії.

Нагадаємо, Іспанія стала четвертою країною єврозони, яка в період боргової кризи отримала зовнішню підтримку в розмірі до 100 млрд євро.

Читайте також: Ще одна слабка ланка єврозони