Spiegel: У Берліні агітують за нову євроугоду

26 Серпня 2012, 18:49

Ще до кінця року, за планами Анґели Меркель, керівники держав та урядів Євросоюзу мали б сформувати конвент (установчу раду), перед яким стоятиме завдання щодо розробки принципів нової європейської угоди. За даними німецького часопису „Der Spiegel“, радник німецького канцлера з європейської політики Ніколаус Майєр-Ландрут намагається в Брюсселі переконати в цьому партнерів Німеччини по ЄС.

Меркель хоче, щоб уже ухвалений фіскальний пакт, спрямований на посилення бюждетної дисципліни в країнах ЄС, був доповнений політичним союзом. Необхідність такого союзу пояснюється в тому числі економічними чинниками. Так, Європейський суд міг би бути наділений повноваженнями здійснювати контроль за держбюджетами країн-членів Європейського Союзу та штрафувати їх за надмірний дефіцит, повідомляє видання.

На думку видання, відповідні кроки міг би ініціювати європейський саміт у грудні. Однак поки що ініціатива Меркель, яку оголосили ще в листопаді 2011 року на партійному з'їзді ХДС, більшістю держав ЄС була зустрінута прохолодно, стверджує „Der Spiegel“.

Як відомо, наразі  Європейський Союз напружено шукає виходів з боргової кризи. Найголовнішим донором європейських програм допомоги «дефіцитним грішникам», таким як Греція, Ірландія або Іспанія, є ФРН. Афіни навіть із зовнішньою підтримкою не можуть нормалізувати ситуацію зі своїми фінансами, і лише перебування в єврозоні стримує греків від оголошення їх банкрутами. Водночас канцлер Меркель прагне не допустити виходу Греції з єврозони.

Читайте також: Політичний маятник. Сьогодні неможливо прогнозувати стабільні позиції у Європі тих чи інших політсил

25 серпня президент Франції Франсуа Олланд на зустрічі з прем’єр-міністром Греції Антонісом Самарасом також ствердив, що  Греція має залишитись у зоні обігу євро.

23 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи в Берліні перед своєю зустріччю з президентом Франції Франсуа Олландом, заявила, що домагатиметься від Греції здійснити всі обіцяні реформи як передумову отримання міжнародної фінансової допомоги.

Раніше прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас заявив, що країні потрібно більше часу для проведення реформ.

1 серпня лідери грецьких правлячих політичних партій домовилися про скорочення витрат бюджету в 2013-2014 роках на 11,5 мільярдів євро. Однак, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що Греція не отримає додаткову програму допомоги