Експерт: ЄС повинен негайно розробити нову стратегію відносин з Україною

24 Липня 2012, 11:28

«ЄС зараз опинився в ситуації, коли він не має моделі для розвитку. Доказом цього є поточне погіршення економічної кризи та неефективна робота загальноєвропейських політичних інститутів. Країни Європейського Союзу перестали надавати фінансування для інтеграційних процесів…Через відсутність внутрішньої моделі розвитку також виникають проблеми у відносинах з Україною», – пише експерт.

За його словами, європейським політикам вже зараз необхідно почати розвивати нову платформу для діалогу з Україною.

«Ця проблема зараз стоїть дуже гостро. Якщо такі наміри не буде оголошено принаймні до вересня, то американські та російські енергетичні корпорації підпишуть контракти щодо розподілу «продукту» у листопаді, де роль продукту гратиме Україна. Китай також хоче мати частку на українському ринку і вже почав робити значні інвестиції в українське сільське господарство і енергії в цьому секторі», – зазначає Ткачук.

«Хто найбільш зацікавлений у розвитку нової платформи для відносин між ЄС і Україною? Швидше за все, Швеція, Польща, Литва, Німеччина та Чехія – країни, які мають історичні зв'язки з Україною. Ці держави мають великий інтерес в демократичній і високорозвиненій державі Україна на східному кордоні», – додає він.

На думку експерта, очікування та бездіяльність Європейського Союзу може мати для України два варіанти розвитку подій. 

«Песимістичний сценарій»: парламентські вибори в Україні 28 жовтня цього року стануть останнім політичним відображенням пострадянської системи. Корумпована влада отримає абсолютну перемогу, і Україна повернеться в 1933 рік. «Оптимістичний сценарій» принесене на кордон з ЄС політичну культуру російського стилю, яка стане домінуючою в політиці України. Вибір стратегії ЄС щодо України залишається відкритим», – вважає аналітик.