Регіонал пропонує ввести радянську практику ув’язнення за наклеп

24 Липня 2012, 09:15

"Наклепом" депутат пропонує вважати "поширення завідомо неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають його репутацію", пише "Коммерсант-Украина".

Залежно від складу і тяжкості злочину за розповсюдження такої інформації кривдника пропонується карати штрафом розміром від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців.

Якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров'я, то за її поширення передбачається ввести тюремне ув'язнення на термін від 3 до 5 років.

Образа ("приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі"), на думку автора, є менш серйозним проступком – за нього накладається штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 до 17 тис. грн) або виправні роботи строком до одного року.

Автор законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський вважає, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства. На питання, чи не краще обмежитися штрафом за поширення неправдивої інформації, Журавський відповів негативно, підкресливши: загроза тюремного ув'язнення призведе до того, що "люди будуть думати перед тим, як щось сказати".

Законопроект не знаходить підтримки не тільки в опозиції, де його назвали наступом на свободу слова, але і в самій ПР, представники якої вважають його "холуйством перед Росією".

Нагадаємо, від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилася в 2001 роц, після того як набув чинності новий Кримінальний кодекс. У КК в редакції 1960 року була ст. 125 "Наклеп", яка передбачала, як і пропозиція Віталія Журавського, фінансові санкції за поширення неправдивої інформації та тюремні строки, максимальний з яких – 5 років позбавлення волі.

Цю ініціативу негативно сприйняли як опозиціонери, так і колеги Журавського по партії.

Нагадаємо, раніше ввести кримінальну відповідальність за наклеп законопроектом №6398 пропонував народний депутат від Партії регіоінв Василь Кисельов.

Віталій Журавський став народним депутатом 23 квітня, замість Олександра Пеклушенка, який очолив Запорізьку ОДА.