Експерт: зміна обвинувачення Луценку свідчить про низький фаховий рівень прокуратури

20 Липня 2012, 14:30

«Нічого особливого це перекваліфікування не відіграє, можливо, створює інтригу, інформаційний привід, але суті питання (щодо засудження Луценка – Ред.) не вирішує. Тому я не бачу тут з боку влади певного стратегічного кроку. Можливо, це є елементом піару для правоохоронних органів, так званим «окозамилюванням». Але не більше. Водночас це не дуже ефективний спосіб, тому що для Європи такі рішення не відіграють ролі. Вони дивляться за результатом, а не перебігом процесу», – зазначив експерт.

Таран не виключає, що Луценка можуть досить швидко звільнити з ув’язнення.

«Звісно, доля Луценка набагато оптимістичніша, ніж доля Тимошенко, тому що він не є носієм рейтингу і впринципі можна не виключати достатньо швидкого його звільнення.Він не створює такої небезпеки для влади як Тимошенко», – заявив експерт.

За словами провідного експерта політико-правових програм Центру Разумкова Костянтина Диканя, «перекваліфікація (обвинувачення Луценка – Ред.) свідчить лише про недокваліфікацію прокурорів».

«Якби хотіли показати неупередженість суду, то суд би закрив цю справу за відсутністю складу злочину. Впринципі це ніколи не пізно зробити суду, оскільки все одно нічого більшого, ніж вони придумували, дати не можуть. Тому крім некваліфікованості прокурорів, недбалого слідства, нічого іншого з цього не випливає», – вважає Дикань.

«Мені видається, що для влади це (закриття справи – Ред.) було би найрозумніше рішення і тоді можна апелювати, що мовляв, бачите, ми можемо неупереджено розглядати (цю справу – Ред.). Але очевидно до цього не дійде, бо тоді все ж таки Луценко вправі поставити питання про відповідальність прокурорів і слідчих, які наполегливо інкримінували йому цей злочин і певною мірою навіть судді Вовка. Очевидно все ж таки влада не наважиться визнати його в цій частині невинним», – переконаний експерт.

Що ж до екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко експерти дотримуються думки, що її утримуватимуть за гратами до президентських виборів 2015 року.

«Я переконаний, що Тимошенко буде на свободі після 2015 року», – вважає Таран, зазначивши, що можливі і певні пом’якшення обвинувачення у справі по ЄЕСУ щодо екс-прем’єра.

«Однак, якщо пом’якшення будуть сформульовані таким чином, що вона вийде після президентських виборів», – додав він.

Політолог Олександр Палій також не виключає можливості звільнення Тимошенко після виборів 2015 року.

«Її нейтралізували на час виборчої кампанії. Влада панічно боялася Тимошенко і тепер її можна буде потримати за гачок кримінальних справ до виборів 2015 року. Тобто теоретично після цих виборів її можуть випустити і тримати далі на підписці про невиїзд чи псувати їй нерви іншими справами. Я цього не виключаю. Це було би найрозумніше, що влада могла би зробити. Але є чимало суб’єктивного, персонального, бажання помсти… З самого початку ця справа була шкідлива для нинішньої влади», – зазначив він.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура змінила обвинувачення екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку за епізодом про стеження. Тепер він обвинувачений у "службовій недбалості". Адвокат Луценка Олексій Баганець заявив, що в серпні закінчуються строки давності по цій справі за цією статею.