Лідеру Північної Кореї присвоєно звання маршала

18 Липня 2012, 07:10
Раніше центральне телеграфне агентство Кореї анонсувало "важливе повідомлення", яке повинні були оголосити о 12:00 за місцевим часом (6:00 за київським часом).
 
Повідомлення про присвоєння Кім Чен Ину вищого військового звання з'явилося незабаром після оголошення про відставку начальника генерального штабу північнокорейської армії Лі Ен Хо, який вважався найближчим соратником молодого лідера країни. Офіційно причиною відставки Лі з усіх посад в армії і партії став стан його здоров'я.
 
Експерти вважають, що саме 70-річний Лі Ен Хо свого часу допоміг Кім Чен Ину встановити контроль над військовими після смерті його батька і екс-лідера комуністичної держави Кім Чен Іра в грудні 2011 року.
 
Таким чином, відставка Лі Ен Хо дозволила іноземним ЗМІ припустити, що в комуністичній державі може пожвавитися боротьба за владу і настають політичні зміни.
 
Нове військове звання Кім Чен Ина дозволяє зробити висновок про те, що він зміцнює свою владу в країні, в першу чергу – в армії, яка традиційно вважалася самостійною і найпотужнішою одиницею в північнокорейському політичному керівництві, що має вплив на вищі владні ешелони. Спостерігачі пов'язують маршальське звання Кім Чен Ина і відставку Лі Ен Хо як прагнення молодого вождя позбутися армійської "опіки" і придбати статус одноосібного незалежного лідера.
 
Це призначення ставить Кім Чен Ина в ранг вище великої кількості віце-маршалів Народної армії Кореї, включаючи також призначеного Хен Ен Чоля.
 
Серед попередників Кім Чен Ина на посту лідера КНДР тільки Кім Ір Сен був удостоєний в 1992 році ще більш високого звання гранд маршала / генералісимуса. У той час як батько нинішнього глави комуністичної держави Кім Чен Ір отримав звання генералісимуса лише посмертно на початку цього року.
 
Нагадаємо, у травні японське інформаційне агенство Кіодо повідомило, що Північна Корея модернізує ракетний полігон на мисі Мусудан, що на південному сході країни. 

Раніше вважалося, що полігон на мисі Мусудан застарілий, однак існували побоювання, що звідти після модернізації можуть запускати ракети в бік Японського моря.