Щорічно з України на навчання виїжджають близько 20 тисяч студентів

17 Липня 2012, 13:47

"На сьогодні для навчання за кордон по лінії Міністерства освіти й науки, молоді та спорту щороку виїжджає близько 18-20 тисяч студентів", – сказав він.

При цьому Божков уточнив, що студенти виїжджають за кордон у межах міжвідомчих і міжурядових угод, державної програми з навчання українських фахівців за кордоном, а також на підставі прямих угод між вітчизняними та закордонними вищими навчальними закладами.

З його слів, на сьогодні день налічується близько 4,2 тис. відповідних угод.

У свою чергу директор Державного інституту сімейної та молодіжної політики Андрій Мішин зазначив, що близько 90% українців, які виїжджають на навчання за кордон, повертаються на батьківщину. "З тих, хто навчається, 90% в обов'язковому порядку повертаються до України", – сказав він.

Зі слів Мішина, за кордоном залишаються ті українці, які виходять заміж або одружуються, а також представники талановитої молоді, які одержали гранти і не бачать для себе перспектив подальшого розвитку в Україні.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявляє про нестачу фахівців у сфері інформаційних технологій.

Раніше прем'єр Азаров заявляв, що в Україні в два рази потрібно скоротити кількість майбутніх фахівців з вищою освітою. На його думку, нині є "серйозні перекоси, які фактично гальмують модернізацію економіки", коментуючи те, що професійно-технічні навчальні заклади випускають менше фахівців, ніж виші.

Міністерство фінансів заявляє про плановане підвищення у 2012 році стипендій для студентів вищих навчальних закладів 3 й 4 рівнів акредитації з 732 гривень на місяць до 787 гривень на місяць.