У Богатирьової запевняють, що вже знайшли ліки для онхворих дітей

16 Липня 2012, 21:00

"Ми робимо усе можливе, щоб поставки ліків відбулися вже зараз. Сподіваюся, за всіма основними позиціями у нас є порозуміння, і ви підете назустріч і МОЗ, і хворим у тому, щоб розпочати поставки»,  – зазначив Богачев.

Під час наради досягнуто домовленостей щодо пришвидшення поставок лікарських засобів для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями. Так, у серпні розпочнуться поставки лікарського засобу ВІФЕНД, на вересень запланована поставка АТГАМ, у жовтні регіони отримають ГРАНОЦИТ і т.д.. Поставки даних лікарських засобів згідно договорів було заплановано до середини грудня 2012 року.

Раніше МОЗ повідомляв, що планує розпочати дострокові поставки препаратів КАРБОПЛАТИН, РИТУКСИМ, ГЛІВЕК, ІФОЛЕМ, Авелокс, ОРУНГАЛ. В умовах договорів поставки також були заплановано до грудня 2012 року.

«Станом на сьогодні у регіонах в наявності залишки лікарських засобів для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання на загальну суму 31 млн грн. У НДСЛ "ОХМАТДИТ" наявні 40 найменувань лікарських  засобів на загальну суму понад 10 млн грн, що дозволяє проводити лікування дітей з онкологічними захворюваннями відповідно до стандартів лікування», – йдеться у повідомленні.

Показово, що 13 липня МОЗ заявило про брак коштів, що виділяються з державного бюджету, на повне покриття потреби в закупівлі ліків для дітей, хворих на онкологічні захворювання.

За словами, начальника Управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів і конкурсних закупівель МОЗ Галина Довганчин, на закупівлю ліків бюджетом передбачено 90 млн гривень, яких недостатньо, щоб покрити стовідсоткову потребу. Стовідсоткова потреба становить 130 млн гривень.

Як повідомлялось, сьогодні прем’єр-міністр Микола Азаров зобов’язав віце-прем’єр-міністра – міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову у найкоротші терміни розібратися з питанням забезпечення дитячих онкологічних лікарень необхідними ліками, і «вивчити шляхи його вирішення».

Нагадаємо, у червні МОЗ вибрало 6 компаній для закупівлі лікарських препаратів для лікування хворих на онкогематологічні захворювання на суму 49,543 млн гривень (без ПДВ). Серед цих фірм є і ПАТ «Фармстандарт-Біолік», з якою 4 травня міністерство уклало угоду з ПАТ «Фармстандарт-Біолік» на постачання вакцини на 10,87 мн грн.

За даними SMIDA, син міністра охорони здоров’я Олександр Богатирьов входить до наглядової ради ПАТ «Фармстандарт-Біолік» і володіє 20% акцій компанії.

55% акцій харківського заводу належить російській групі «Фармстандарт», ще 22% належать Олександру Забудкіну, виконавчому директору донецького ТОВ «Сінбіас Фарма», члену ради директорів російського виробника ліків «Верофарм».