Генсек НАТО назвав справи Луценка і Тимошенко основними каменями спотикання у відносинах з Україною

16 Липня 2012, 12:27

Расмуссен зазначив, що Україна і НАТО вже «досягли значного прогресу» у відносинах.

«Я думаю, що в майбутні роки є потенціал для ще більш тісної співпраці, але є й одна велика проблема – це те, що ми розцінюємо як політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні», – заявив він.

«Немає причини, з якої потрібно приховувати, що справа Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом для занепокоєння. Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини – це теж частина нашого особливого партнерства. Я розглядаю ці справи як основні камені спотикання в наших відносинах , тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якнайскоріше», – зазначив генсек НАТО.

Відповідаючи на запитання, що послужить для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє русло, Расмуссен заявив: «У кінцевому підсумку, і дозвольте мені бути дуже відвертим у цьому відношенні, я думаю, звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. В цілому, я думаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є впроваження Україною реформ, реформ судової та правової систем».

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс з великим інтересом спостерігатиме за майбутніми парламентськими виборами в Україні.