У Франції в День взяття Бастилії відбувся військовий парад

14 Липня 2012, 15:07

Парад за традицією почався з огляду військ на площі навколо Тріумфальної арки, а потім президент проїхав у супроводі ескорту до гостьової трибуни на площі Згоди. Він зайняв місце в першому ряду, де розмістилися, зокрема, прем'єр-міністр Жан-Марк Ейро, голова Сенату Жан-П'єр Бель і голова Європарламенту Мартін Шульц.

Першими виступили музиканти з оркестру ВМС, військовослужбовці виконали музику на волинках. Потім 12 наїзників з кінного полку почесної Республіканської гвардії показали гостям граціозну виставу під класичний музичний супровід симфонічного оркестру гвардії.

Парад відкрили за традицією дев'ять "Альфа-Джетів" пілотажної групи ВПС Франції "Патруль де Франс", пофарбувавши в кольори французького прапора небо над Єлисейськими полями. Всього над найзнаменитішим проспектом Франції пролетіли понад 60 літаків. 

Честь відкрити піший парад випала французьким "блакитним каскам", які повернулися з Лівану, де вони входили до складу Тимчасових сил ООН (ЮНІФІЛ). 

У параді взяли участь також військовослужбовці 291-го німецького мотопіхотного батальйону, які з грудня 2010 року проходять службу під Страсбургом в складі французько-німецької бригади. Німецькі військовослужбовці стали єдиним підрозділом, що не промарширував перед президентською трибуною – військовослужбовці бундесверу не підкоряються главі французької держави.

Всього в пішій частині параду взяли участь майже 5000 військовослужбовців, студентів військових і поліцейських навчальних закладів, пожежних-рятувальників і співробітників поліції.

Потім по бруківці проїхало близько 370 автомобілів різних видів військ, а також підрозділів поліції, жандармерії і пожежних рятувальників. У їх числі перед президентською трибуною проїхали військовослужбовці командування спецопераціями в тилу противника у формі, яку солдати підрозділу носять в Афганістані.

Після цього над Єлисейськими полями пролетіли близько 30 вертольотів: військові "Тигр", "Газель" і "Пума", а також цивільні, в тому числі легкі вертольоти Fennec.

На завершення параду з вертольотів здійснили стрибок 11 парашутистів.

Потім Олланд попрямував вітати глядачів, що зібралися за загородженнями навколо площі. Олланд роздав декілька автографів, потиснув руки кільком десяткам глядачів, поцілував дитину і сфотографувався з бажаючими.