Адвокат: рішення Євросуду у справі Луценка матиме значення і для Росії

14 Липня 2012, 20:35

На її переконання рішення Євросуду за скаргою Луценка матиме не лише значення для вітчизняних політв’язнів та влади, а також і для влади Росії.

«У рішенні про незаконні затримання й арешт Юрія Луценка вже навіть згадано переслідування Юлії Тимошенко. Понад те, це рішення дає важливий прецедент у практиці Європейського суду загалом: зокрема, його може бути використано у справі «Маґнітскій проти Росії», – пояснила Теличенко.

Вона переконана, що всі посадові особи причетні до незаконного арешту Луценка мають бути притягнуті до відповідальності.

«Злочин не повинен залишитися без покарання. Інакше кажучи, всі, хто причетний до незаконного затримання й арешту Луценка, не пізніше ніж за три місяці відтепер повинні стати обвинувачуваними. Якщо ГПУ не почне відповідних проваджень, ми виходимо на ще одну справу в Європейському суді. Так, процес у Страсбурзі щоразу тривалий, але альтернатива – лише самосуд. А це небезпечно», – пояснила Теличенко.

За її словами, ігнорування рішень Європейського суду з прав людини може призвести до призупинення членства держави у Раді Європи.

«Це, своєю чергою, закреслює всі перспективи інтегрування як у політичну, так і в економічну євроспільноту. Крім того, втрата статусу демократичної держави спричинить застосування індивідуальних санкцій проти осіб, безпосередньо причетних до порушень прав людини, як сталося з держчиновниками, пов’язаними із загибеллю адвоката Сєрґєя Маґнітского. Крім того, це вплине на перспективи України загалом як економічного партнера. Уряд Азарова сьогодні шукає можливостей дістати додаткові кредити МВФ. Але нечесним і непорядним не позичають, про це треба пам’ятати. Сваволя та беззаконня завжди є джерелом нестабільності, а нестабільні партнери нікому не цікаві, що в економіці, що в політиці», – наголосила Теличенко.

Детальніше читайте інтерв’ю Валентини Теличенко у журналі «Український тиждень» №28.