Експерт: Литвин розуміє, що його можуть усунути з посади через впертість

6 Липня 2012, 18:27

За його словами, про це свідчить низка аргументів.

"Перший аргумент – заява його прес-служби. Там немає категоричності. Сьогодні він (Литвин – ред.) каже, що нібито проти (закону про мови – ред.), але формулювання! Литвин каже, що президент має розглянути документ. Тут теж виникає питання. Якщо президент має вирішувати, чи не означає це, що сам Литвин підпише законопроект, але й напише при цьому звернення до президента, щоб глава держави не підписував цей закон, повернув його на розгляд до Верховної Ради із суттєвими зауваженнями?", – сказав експерт.

За його словами, на користь небажання Литвина йти з посади спікера свідчить позиція депутатів Ради, наближених до нього.

"Саме голосування деяких близьких до спікера людей за включення до порядку денного його заяви про відставку, тієї ж Катерини Ващук (не голосувала за включення заяви спікера до порядку денного Ради – ред.), свідчить про те, що Литвин не хоче йти", – додав Фесенко.

Експерт також прокоментував заяву лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова про імовірність скликання позачергової сесії наприкінці липня.

Політолог назвав її елементом психологічного тиску на Литвина.

"Сигнал дуже простий. Якщо Володимир Михайлович не погоджується або сам підписати "мовний" закон, або не погодиться на якийсь гнучкий компромісний варіант його підписання, тоді не буде іншого виходу як провести дострокову сесію і змінити керівництво Верховної Ради", – сказав експерт.

"Це достатньо вірогідно. Але у мене є підозра, що Литвин хоче залишитися, він все таки розуміє ризики того, що якщо він буде занадто впертим – його можуть посунути. І різні процедурні штучки тут не спрацюють. Скоріше за все може виникнути нестандартна ситуація, коли Литвин за тих, чи інших обставин нібито не зможе підписати цей закон, і за нього це зробить Мартинюк", – сказав політолог.

Фесенко також не виключив сценарію, коли "регіонали" звернуться до суду з вимогою зобов’язати керівництво Ради підписати ухвалений "мовний" закон.

"Регіонали натякали на таку можливість (судового позову – ред). Литвин не підписує. Як бути? Ситуація дуже нестандартна. Партія регіонів звертатиметься до суду, який зобов’яже керівництво ВР підписати цей закон. Якщо цього не зробить сам Литвин, його підпише Мартинюк", – сказав експерт.