В Amnesty International заявляють, що українська міліція отримала вказівку не чіпати іноземців під час Євро-2012

4 Липня 2012, 19:18

З його слів, раніше Amnesty International неодноразово заявляла про порушення з боку українських співробітників правоохоронних органів: про їхнє побиття громадян з метою вимагання грошей, одержання зізнання або просто через етнічну належність або сексуальну орієнтацію.

Однак на ЧЄ-2012 уболівальники, як пише Такер, із цим не зіштовхнулися.

"Як же українській владі вдалося змусити цю жорстоку, погано оснащену й недостатньо профінансовану силу ефективно охороняти основні спортивні події? Відповідь: звичайно, не вдалося. За даними джерел у міліції, співробітники одержали вказівку не мати ніяких фізичних контактів з європейськими вболівальниками: "Не доторкайтеся до них", – пише Такер.

З його слів, міліція переважно ігнорувала іноземних уболівальників.

Водночас, пише Такер, простим українським громадянам діставалося від правоохоронців, як і колись.

Як однин із прикладів він наводить випадок від 17 червня в Донецьку, коли міліція затримала громадянина за розпивання пива в громадському місці і потім зґвалтувала його у відділку міліцейським кийком.

Організація в черговий раз висловлює сподівання, що в Україні буде створено незалежний орган із розслідування злочинів правоохоронних органів.

У цьому плані Amnesty International обнадіює прийняття нового Кримінального процесуального кодексу.

"Новий кодекс по праву вважається значним кроком уперед порівняно з попереднім, нездоровим пережитком радянської епохи", – зазначає Такер.

З його слів, радник президента-керівник головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов пообіцяв Amnesty International, що в Україні незабаром буде створено національне бюро розслідувань, щоб займатися розкриттям таких злочинів.

Нагадаємо, ЧЄ-2012 з футболу відбувся із 8 червня по 1 липня у 8 містах України та Польщі.

В Україні матчі відбулися в Києві, Львові, Харкові й Донецьку.

За підсумками турніру Міністерство внутрішніх справ заявило, що не зафіксувало значних порушень громадського порядку в ході його проведення.