Чорновіл: влада знову почала розігрувати «югославський сценарій»

1 Липня 2012, 16:00

За прогнозами депутата, законопроект таки приймуть у другому читанні до кінця сесії Верховної Ради.

«На превеликий жаль, у мене таке відчуття, що вони його «протиснуть». Хоча це не має елементарної логіки. Користь від такого законопроекту для самої влади – розбурювати пристрасті, створювати певний неспокій, демонструвати зміщення акцентів: замість обіцяного, – покращення вашого життя вже сьогодні, перехід у спекулятивні напрямки, при чому ті, які у свідомості людей на Сході чи на Півдні України перебувають у другому десятку пріоритетів», – заявив він.

«Проте схоже, що бажання поставити (законопроект – Ред.) на останній пленарний тиждень цієї сесії – високе. А знайти способи, в тому числі й фізичною силою, як його «протиснути» «регіонали» можуть. Тим паче, як на мене, не всім в опозиції дуже важливо, щоб цей закон не був прийнятий», – додав депутат.

За словами Чорновола, дехто із членів опозиції бачить вигоду в тому, щоб влада прийняла цей закон, аби демонструвати «фактор загрози».

«Мовляв, голосуйте за нас. Ми єдині, хто може це змінити», – додав він.

Як зауважив Чорновіл, доказом того, що закон таки приймуть у другому читанні, є й кампанія, яку розпочали «регіонали».

«Вони зараз включили досить безпрецедентну кампанію «видавлювання» так званої громадської думки. Проводяться рознарядки у різні бюджетні організації з вимогою присилати листи на підтримку цього законопроекту. Тобто пішов достатньо жорсткий пресинг і очевидно, що вони доведуть його до кінця. Хоча, на мою думку, якщо їм вистачить розуму, то вони це перенесуть на осінь, а там би можливо ще оговталися. Їм би було вигідно робити це ближче до виборів, щоб запам’яталось їхнім виборцям. Але зараз діє інша логіка», – переконаний депутат.

За припущеннями Чорновола, влада наразі почала розігрувати сценарій, спрямованоий на ірраціональні цілі.

«Я дуже б не хотів припускати, але все ж скажу. Мені здається, що у владі почали знову розігрувати «югославський сценарій». Це сценарій, збудований на ірраціональних, душевних речах, які для кожної людини мають особливе значення і спрацьовують вибухово. Тобто гратися не для того, щоб привернути більшу увагу і повагу свого виборця, а щоб спрацювати на протиставленнях, розбурхати пристрасті, спровокувати, а, можливо, через певну достатньо радикальну організувати умисно певну дію. І після того, за принципом: свій-чужий підняти мобілізацію свого електорату, провокуючи сутички тощо… Однак, вони забуваються, що такі речі під контролем втримати занадто важко, це дуже ризикованоі речі», – запевнив він.

Чорновіл вважає, що лобіювання мовного законопроекту відбувається за погодженням президента Віктора Януковича.

«Це узгоджена політика особисто з Януковичем. Різні групи пропонують стратегічні плани, як перед виборам досягти того чи іншого результату. Я припускаю, що Левенець (академік Юрій Левенець. За інформацією ЗМІ, у 2004 був серед консультантів тіньового штабу Віктора Януковича – Ред.), що досить впливовий в Адміністрації президента, міг запропонувати цей план і переконати Януковича», – зауважив Чорновіл.

На думку депутата, президент таки підпише закон і після цього влада спробує розіграти інший сценарій – «до змін Конституції можуть повернутися перед президентськими виборами».

Щодо реакції опозиції, то Чорновіл зазначив, що у випадку прийняття законопроекту опозиція не чинитиме супротиву.

«Крім одного Парубія ніхто і змагатися серйозно не буде. Всі решта будуть стояти і слухатися. Нема в нас опозиції в повному розумінні цього слова. Ви подивіться, як вони за мову борються. Стоїть пікет: 30 людей. Через одного: з прапором «Батьківщини», з національним прапором. Ще й у футболках «Юлі – волю». Поєднувати цього не можна. Якщо ви вже боретеся за мову, то в це треба втягуватися, а не гратися в кон’юнктуру…», – запевняє депутат.