У Грузії суд відмовився відновити громадянство мільярдера-опозиціонера

30 Червня 2012, 02:58

Суд залишив чинним попереднє рішення міського суду Тбілісі, який наприкінці минулого року підтвердив попереднє рішення грузинської влади позбавити Іванішвілі громадянства Грузії, бо він після набуття цього громадянства став також громадянином іншої країни (Франції). Це, за законом, є підставою для зупинення грузинського громадянства.

 Іванішвілі домагається поновлення громадянства Грузії чи нового набуття шляхом натуралізації. При цьому він принципово не бажає подавати на ім’я президента прохання про отримання грузинського громадянства як подвійного, заявляючи, що вже подав заяву про відмову від французького громадянства, але її задовольнять після того, як він отримає грузинське.

Відмова, однак, не завадить Іванішвілі брати участь у передвиборчій кампанії перед парламентськими виборами цієї осені – парламент Грузії нещодавно змінив законодавство, щоб право на це отримали, крім громадян Грузії, також і іноземці-громадяни країн ЄС.

Нагадаємо, на початку червня Бідзіни Іванішвілі визнали винним у порушенні виборчого законодавства шляхом підкупу виборців та оштрафували на $92 млн.  Політична діяльність Іванішвілі та його руху «Грузинська мрія» відверто заявляє про свою мету скинути президента Міхаїла Саакашвілі. Рішення позбавити Бідзіна Іванішвілі громадянства президент Грузії  прийняв 11 жовтня 2011 року, незабаром після того, як мільярдер розпочав політичну боротьбу.

 Читайте також: Операція «Троянський кінь» у Грузії провалилась