Американський експерт: Москва застосовує різні тактики, щоб зірвати Nabucco

28 Червня 2012, 15:19

Експерт зазначає, що суперечка між прихильниками підтримуваного Євросоюзом газопроводу Nabucco (частини проекту «Південний газовий коридор») та спонсорованого Росією газогону «Південний потік» є яскравим індикатором боротьби за енергетичну безпеку в Європі.

«Попри чимдалі більшу критику життєздатності «Південного потоку», Кремль продовжує застосовувати різні тактики, щоб зірвати реалізацію Nabucco або зменшити його значення, чи то замикаючи країни-постачальниці газу в довгострокові контракти на поставку, чи то підриваючи стабільність на Південному Кавказі, щоб перешкоджати іноземним інвесторам,  або пропонуючи вигідні угоди потенційним транзитним країнам», – пише Бугайські.

За його словами, для ЄС найближче десятиліття буде серйозним випробуванням, оскільки він не зміг забезпечити своїх позицій світової наддержави і його економічна діяльність зазнала важких деформацій з урахуванням заборгованості урядів низки країн ЄС і постійними сумнівами з приводу майбутнього валютного союзу.

«Багато аналітиків підсумовують, що завдяки глобальній гегемонії Америки Євросоюз вийшов на світову арену як вагома сила», – зазначає він.

Безпекова парасолька США дозволила ЄС сфокусуватись на економічному розвитку й політичній інтеграції без нарощування військової потужності. Однак щойно вплив США зменшиться, як ЄС почне дужче втягуватись у світову гонку озброєнь, проте без власної скоординованої можливості «твердої сили» і з постійним ослабленням інструментів «м’якої», вважає експерт.

Детальніше читайте у статті «Холодний мир» у №26 Тижня.