Янукович підписав закон, який гарантує додатковий захист для суддів

27 Червня 2012, 17:33

Новий закон зводить роль президента і Верховної Ради в призначенні суддів лише до ухвалення рішення на підставі та у рамках подань органів, відповідальних за формування суддівського корпуса – Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Крім цього, для подолання проблеми, пов'язаної з неприпустимістю зволікання із призначенням суддів на посаду безстроково після закінчення 5-річного строку перебування їх на посаді, врегульовано питання розгляду відповідного подання про призначення судді парламентом.

Зокрема, прийнятий закон передбачає, що питання про обрання судді включається в тижневий порядок денний пленарних засідань парламенту, найближчих до дня надходження відповідного подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів на призначення судді.

Радник президента-керівник Головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов зазначив, що підписання закону свідчить про послідовну позицію президента щодо зменшення політизації процесу призначення суддів на посаді.

"Цим Законом ще раз підкреслюється, що рішення про призначення судді на посаду приймається президентом України, виходячи виключно зі змісту подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, без проведення яких-небудь перевірок і оцінки запропонованої кандидатури", – підкреслив Портнов.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла відповідний законопроект №10425 5 червня.

Наприкінці квітня президент Віктор Янукович запропонував ВР призначати суддів безстроково без обговорення на своїх засіданнях. 

Раніше в інтерв’ю Тижню голова Верховної ради Володимир Литвин заявив, що парламент фактично позбавлений можливості обирати і контролювати суддів. Між тим, на думку правозахисників, новий Кримінально-процесуальний кодекс сприятиме збільшенню рівня корупції в українських судах.