Банкіри переконані, що виконати іпотечну програму Януковича неможливо

26 Червня 2012, 08:20

«Для того, щоб кредитувати на 15 років, або на 10 років іпотеку, банк повинен мати довгостроковий ресурс, і ризики повинні бути зведені в рамках тих, які можна перекрити. А якщо це не так? І коли Національний банк заявляє про те, що в банківській галузі грошей таких достатньо, а банк, конкретний банк, при тому один з державних банків заявляє: «У нас таких коштів немає». Так хто говорить неправду?», – цитує Сугоняка ЛІГАБізнесІнформ.

«Масова іпотека – це "тріпотека", це передвиборча балаканина про іпотеку. Оскільки оселі потребують сотні тисяч, мільйони людей, а реально отримують одиниці», – сказав він.

Як повідомлялося, уряд України постановою № 343 від 25 квітня 2012 затвердив порядок та обсяги іпотеки потребують поліпшення житлових умов під 3% річних в недобудовах. Середньомісячний дохід позичальника та членів його сім'ї не повинен перевищувати п'ятикратного розміру середньомісячної зарплати в конкретному регіоні. Позичальник також зобов'язаний щорічно надавати в податкову службу декларацію про доходи, свої та членів сім'ї.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк повідомив, що ПАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк) до 13 травня розробить перелік документів, необхідних для участі в програмі «Доступне житло», за якою населенню будуть видаватися кредити на купівлю житла під 3% річних у гривні терміном на 10-15 років.

Читайте також: Покоління безхатченків: спекулюючи на житловій проблемі, можновладці її лише поглиблюють