Грузія зацікавлена в реалізації проекту щодо транзиту газу в обхід Росії

24 Червня 2012, 13:27

Міністр зазначив, що проект Nabucco принципово важливий.

«Але невідомо, чи відбудеться проект взагалі, оскільки всі говорять«так-так, Nabucco буде», а його реалізація відкладається з року в рік», – зазначив він.

При цьому, за словами міністра, AGRI набагато дешевше і його можна реалізувати значно швидше.

«У всіх держав, що беруть участь в цьому проекті, зберігається не тільки зацікавленість, але і рішучість. Не тільки Грузії та Азербайджану, а, перш за все, європейських країн-споживачів, яким потрібне альтернативне джерело і маршрут отримання енергоносіїв», – заявив Вашадзе.

«Поки в проекті задіяні Румунія та Угорщина. Але ми сподіваємося, що до нього приєднаються й інші європейські держави. Подивимося, що буде на саміті AGRI, запланованому на кінець року», – сказав він.

Міністр не зміг відповісти на питання, на яке саме родовище орієнтований AGRI, проте запевнив, що газ «абсолютно точно» буде поставлятися не тільки з Каспію, але ще й з Центральної Азії.

Проект AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) передбачає доставку газу з Каспійського регіону в обхід Росії. Політичну декларацію про його створення у вересні 2012 року підписали президенти Азербайджану, Грузії, Румунії, а також прем'єр-міністр Угорщини.

Проект повинен забезпечити альтернативний російському маршрут по доставці азербайджанського газу в Європу. Передбачається, що «блакитне паливо» буде транспортуватися з Азербайджану на чорноморське узбережжя Грузії. Уже там газ зріджуватиметься, і танкерами по морю його доставлять в румунський порт Констанца. Потім паливо «повернуть» в газоподібний стан, і воно піде з Румунії в Угорщину і далі в Західну Європу.