Остаточний варіант законопроекту про вищу освіту передбачає більшу фінансову автономію вишів і підвищення стипендії студентам

24 Червня 2012, 11:05

«Є завдання Кабмінуподати проект. Як тільки його підпише міністр – відразу подамо. А він повернеться з відрядження 25 червня», – повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко.

Новий текст законопроекту є компромісним варіантом, над яким працювала кілька місяців група експертів на чолі з ректором НТУ КПІ та екс-міністром освіти Михайлом Згуровським, пише видання.

Законопроект передбачає зміну освітньо-кваліфікаційних рівнів, що будуть такими: кваліфікований працівник, молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, доктор філософії і доктор наук.

Зміняться і наукові звання – за аналогією із західними вузами. Замість наукового співробітника буде дослідник, замість кандидата наук – доктор філософії. Присвоєння вчених ступенів контролюватиме окреме відомство. Це буде новий незалежний орган – Національне агентство з якості вищої освіти, безпосередньо підпорядковане Кабміну. І, що більш важливо, воно ж буде відати ліцензіями для вузів. Таким чином, буде підвищена незалежність ректорів від міністерства, зазначає видання.

Також вузам дадуть фінансову автономію: їм розширять права щодо розпорядження коштами, отриманими за надання платних послуг. Зараз існує ряд обмежень.

А студентам, згідно із законопроектом, пропонують підвищити стипендію до прожиткового мінімуму. З 1 липня він становить 1044 грн. Зараз студенти отримують в середньому 740 грн, підвищена стипендія сягає 780 грн.

Однак, як зазначають у Верховній Раді, законопроект навряд чи встигнуть прийняти в першому читанні в липні.

«Проект закону обов'язково повинен бути розглянутий у нашому профільному комітеті. А у нас до відпустки залишилося всього одне засідання. Ймовірність того, що ми розглянемо його за одне засідання, невелика. Цим законом найближчі років 10 буде визначатися стратегія розвитку освіти, і без детального аналізу ми його не приймемо. Упевнений, що до цього закону буде багато поправок до другого читання. Поспішати не можна, адже він визначить майбутнє нашої країни», – розповів глава комітету ВРУ з питань освіти Максим Луцький.

Нагадаємо, законопроект "Про вищу освіту" було розроблено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту в 2010 році. Він викликав акції протесту студентів та критику академічної спільноти.

За розпорядженням президента Віктора Януковича законопроект було відправлено на доопрацювання, що завершилось через півроку. 28 грудня 2011 документ було зареєстровано в Раді, проте в січні 2012 року прем'єр-міністр Микола Азаров запропонував провести додаткові консультації зі студентськими профспілками.