Експерт: влада вирішила не робити подарунків ні Тейшейрі, ні Тимошенко

18 Червня 2012, 14:11

«Нема якоїсь однієї причини», – прокоментував голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко відмову пенітенціарної служби у зустрічі Тейшейри з Тимошенко.

«Думаю, що є певний режим. Навряд чи влада буде дозволяти, знаєте, щоби кожен день перебування Тимошенко у в’язниці був днем її зустрічей, щоб її постійно відвідували. Тут втрачається увесь сенс ув’язнення. Це буде просто, скажем так, режим спілкування, щоденних акцій», – вважає Фесенко.

Він зазначив, що наразі Тимошенко обмежують режим спілкування, обмежують кількість зустрічей, їх частоту з представниками, зокрема, Євросоюзу, необхідністю за кожною зустріччю звертатися за дозволом до пенітенціарної служби.

«Щодо Тейшейри, чому йому відмовили. Швидше за все, це пов’язано з тим, що він вже закінчує свою каденцію в Україні», – вважає політолог.

За його словами, цими візитами Тейшейра намагався продемонструвати власну позицію щодо Тимошенко. Натомість у владі вирішили не надавати таких дарунків ні Тимошенко, ні Тейшейрі.

У свою чергу політтехнолог Тарас Березовець нагадує, що Тейшейра «достатньо гостро критикував ситуацію довкола Тимошенко і в Україні, і за її межами, і в західних ЗМІ, часто-густо, виходячи за межі повноважень представника ЄС».

«Все-таки, згідно з Віденською конвенцією, є питання внутрішньої компетенції країн, куди посли країн включатися не можуть», – зазначив він. За словами Березовця, таку критику собі можуть дозволити керівники країн ЄС, але не посол.

Нагадаємо, за словами Тейшейри, Державна пенітенціарна служба вже 10 місяців відмовляє йому в зустрічі з Тимошенко під різними приводами. Зокрема, у пенітенціарній службі пояснили свою відмову тим, що екс-прем'єра там вже неодноразово відвідували інші представники ЄС.

Тейшейра раніше заявляв, що президент Віктор Янукович не виправдав надій ні України, ні Євросоюзу. Тейшейра також заявляв, що президент Янукович не виконав обіцянки, які він давав після вступу на посаду щодо поліпшення бізнес-клімату та боротьби з корупцією.

Посол ЄС заявляв про погіршення ситуації в Україні. За його словами, «без вирішення цього питання (застосування правосуддя в політичних цілях – Ред.) буде важко відновити процес зближення, запропонований Україною після помаранчевої революції».