Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Тимошенко: новий закон про мови позбавляє українську націю права на ідентичність

16 Червня 2012, 14:48

«Ми розмовляли про це з мамою, коли бачилися, – сказала Євгенія. – Вона вважає, що новий закон – це позбавлення української нації права на ідентичність. Є у світі федерації та конфедерації, які історично використовують офіційну багатомовність. Але Україна – унітарна держава. Сотні років український народ боровся за право бути собою. І нині, коли нарешті є можливості розвивати власну культуру, як належить, замість об’єднувати українську націю, її роз’єднують», – заявила вона.

Євгенія наголосила, що на думку Юлії Тимошенко, «українська мова є символом української нації, який варто всіляко підсилювати, а не послабляти».

Нагадаємо, Євгенія Тимошенко приїхала до Парижа в день матчу Україна – Франція. У цей день мерія шостого кварталу Парижа, на знак солідарності з ув’язненими українськими опозиційними політиками, повісила на своєму фасаді великий портрет Юлії Тимошенко.

«У цей день ми думаємо не лише про Юлію, але й про інших українських політиків, які стали жертвами політичних переслідувань, – пояснив Тижню мер квартала Жан-Пьєр Лекок. – Але у суспільній свідомості французів Тмошенко стала символом, уособленням несправедливих утисків. Тому на портреті – лише вона, але за суттю – це збірний образ».

Тимошенко-молодша виступила українською та англійською. Вона закликала французів «не припиняти тиск на українську владу в боротьбі за відновлення демократії в Україні, але й не ототожнювати українську владу й український народ».

Дочка колишнього прем’єра зустрілася з послом з прав людини Франції Франсуа Зімере та з головою Парламентської Асамблеї Ради Європи Жаном-Клодом Міньйоном.

І дипломат, і політик висловили підтримку особисто Юлії Тимошенко, Юрію Луценку та Валерію Іващенкові, а також всім тим політичним та громадським силам в Україні, які борються за побудову правової держави та за дотримання стандартів прав людини.

Як повідомлялося, президент ПАРЄ заявив про намір найближчим часом відвідати Тимошенко. 

Франція 15 червня закликала українську владу звільнити Тимошенко і ще трьох екс-урядовців.