В Японії заарештовано останнього підозрюваного у терористичній атаці в метро 17-річної давнини

15 Червня 2012, 06:58

За повідомленням японських ЗМІ, підозрюваний Кацуя Такахасі був затриманий в одному з кафе у Токіо.

Такахасі останні 17 років переховувався від правоохоронців. Він залишався єдиним керівником секти «Аум сінрікьо», що лишався на свободі.

Релігійна секта «Аум Сінрікьо» була заснована у липні 1987 року. Кількість її членів сягала 30 тисяч осіб. До заборони секти її центр знаходився в Токіо. Також існували філіали у великих містах Японії, на Цейлоні, у США, Німеччині та Росії.

На рахунку адептів секти кілька убивств і теракти з використанням отруйних речовин.

У 1994 році прибічники «Аум Сінрікьо» розпилювали газ зарін у місті Мацумото. Тоді їх жертвами стали сім осіб.У березні 1995 року сектанти скоїли інший теракт, розпилюючи зарін у токійському метро. Тоді 13 осіб загинуло, 6,3 тисячі отримали отруєння різного ступеня тяжкості, результатами якого стали ураження опорно-рухового апарату, органів зору та мови.

Від того моменту діяльність секти була заборонена в усіх державах світу.

Після теракту поліція арештувала 30 керівників секти, окремим із них було винесено смертні вироки, які досі не виконані.

У 2000 році секта відновилася під назвою «Алеф» і продовжила свою діяльність у Москві. В Росії секта «Аум Сінрікьо» визнана деструктивною і її офіційно заборонено.