Експерт: запровадження контролю над інтернетом дорого коштує і не дає 100% результату

14 Червня 2012, 14:17

За словами Оруджалієва, спроби контролювати інтернет завжди були і будуть. При цьому, на його переконання, в самій по собі ідеї немає нічого поганого. «Інша справа, що, як і завжди, все криється в нюансах. Перш за все, потрібно розуміти, що будь-яка спроба хоч якось фільтрувати контент – це складне технічне рішення, яке, з одного боку, коштує дуже дорого (як мінімум, десятки мільйонів доларів) з іншого – все одно не дає 100% результату», – сказав він.

«Глава МВС не соромлячись заявляє, що в Інтернеті багато інформації, до якої населення не повинно мати доступ. При цьому він замовчує про те, хто це буде визначати і як? Гарантій того, що услід за дитячим порно в заборонені списки не потраплять неугодні владі ЗМІ або цей інструмент не буде використовуватися з метою будь-якого тиску, зрозуміло, немає. Тому поки залишається радіти і задовольнятися тим, що між словами чиновників і реальними діями в Україну мало спільного», – додав експерт.

На його думку, з одного боку – не варто побоюватися законодавчих ініціатив обмежити інтернет, з іншого – залишається імовірність тиску як на власників сайтів, так і споживачів інформації.

«У поточних реаліях, я сподіваюся, ні першим, ні другим нічого особливо не загрожує, оскільки якщо навіть щодо онлайн-ЗМІ почнуться якісь репресії, то перевести свої ресурси за кордон і уникнути української законодавчої площини можна в лічені години. Але потрібно пам'ятати, що для вирішення проблем у нас далеко не завжди використовується закон. Законодавча база і країна розміщення веб-сайту швидко йдуть на другий план в той момент, коли до вас у гості раптово прийдуть групою хлопці у спортивних костюмах», – пояснив редактор сайту.

«У нас нерідко закони йдуть на другий план, коли «потрібно вирішити проблему», тобто влада може просто спровокувати самоцензуру», – додав він.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко запропонував уряду «відрегулювати» інтернет.

Раніше національна комісія прийняла за основу проект Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій. Як пояснюють у комісії, метою прийняття документа є забезпечення ефективності здійснення діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій, які надають споживачам послуги доступу до інтернету.