Янукович ветував закон, що зобов’язував реєструватися військовозобов’язаних, платників аліментів і боржників

13 Червня 2012, 17:36

Як повідомляє прес-служба президента, Янукович не підтримав низку запропонованих у законі змін до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

«Йдеться, зокрема, про зміни, якими запроваджується реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні – збирання, оброблення, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання та місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек», – йдеться в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, попри те, що закон пропонує покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС, проте не визначено мети створення чергової бази даних про все населення України, цілей використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які б упереджували несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією.

Як зазначається в повідомленні, змінами в законі запроваджується збирання та зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи, а також виникає ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено законодавством.

«Президент також наголосив на неприпустимості обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця чи додаткового захисту і стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, піднаймати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців», – йдеться в повідомленні.

Крім того, Янукович не підтримав нововведення, за яким батьки або інші законні представники новонародженої дитини зобов'язані зареєструвати місце її проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Президент запропонував парламенту привести закон у відповідність до чинних норм Конституції та міжнародних стандартів у сфері прав людини.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада внесла зміни до закону "Про свободу пересування й вільний вибір місця проживання в Україні", згідно з якими в Україні передбачалося введення реєстраційного обліку місця проживання та перебування фізичних осіб. Зокрема, зобов'язані заявити в паспортний стіл про своє місце перебування українці, котрі виїжджають більше, ніж на місяць, якщо вони: мають майнові зобов'язання, накладені судом (є платниками аліментів, мають непроплачені штрафи), мають непогашений кредит в банку, призиваються на строкову військову службу (чоловіки від 16 до 25 років) або беруть участь у судовому процесі. Разом з тим іноземці, які приїжджають в Україну, мали б зареєструватися протягом 10 днів.