Друга битва за мову в Раді запланована на 19 червня

13 Червня 2012, 14:45

Депутат вважає, що оскарження опозицією цього рішення Верховної Ради в адмінсуді безглуздо й безперспективно. За його словами, опозиція пред'явила претензії не до суті законопроекту, а до процедури його прийняття. "Не буду втомлювати юридичними тонкощами, лише скажу, що стаття 48 Регламенту Верховної Ради передбачає можливість скасування рішення парламенту його Головою до підписання", – сказав "регіонал". 

На його думку, в даному випадку, звернення депутатів до Вищого адмінсуду – безглуздо і не має судової перспективи. "Воно носить виключно політичний характер. Мета цього звернення одна – передвиборчий піар", – сказав Ківалов. 

"До 19 червня – другого голосування за законопроект – є час для внесення своїх пропозицій, які, хочу підкреслити, будуть оброблятися в Комітеті з питань культури і духовності, який очолює також депутат від опозиції. Але це ж рутинна робота! Для цього треба хоча б прочитати законопроект, виписати поправки, подати їх у профільний комітет. Коротше, треба не язиком плескати, а мішки тягати … А адже в пресі про це не напишуть і скандалу з цього не зробиш. Ну, навіщо, скажіть, це опозиції треба?", – додав він.

Нагадаємо, 5 червня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про основи державної мовної політики", ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.

В опозиції звинуватили Литвина у порушенні домовленості про черговість розгляду цього питання. Зокрема, депутати від опозиції визнали, що мали план зриву голосування за "мовний" законопроект. Однак стверджували, що просто не зрозуміли, коли почалося голосування саме за цей законопроект. 

Народні депутати від фракції БЮТБ Степан Курпіль і Юрій Одарченко просили Вищий адміністративний суд визнати протиправними дії парламенту з прийняття мовного законопроекту.

Читайте також: Не ділом, а словом: опозиція хронічно порушує свої обіцянки