Світовий банк погіршив прогноз росту економіки України на наступний рік

13 Червня 2012, 11:15

Разом з тим оцінка підвищення світового ВВП на 2013 рік знижена до 3% з березневих 3,1%.

«Відновлення напруженості в європейських країнах з високим рівнем доходів звело нанівець позитивні результати, отримані в перші чотири місяці поточного року, коли відзначалося відновлення економічної активності як в країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах, а інвестори стали демонструвати більшу готовність йти на ризик. Починаючи з 1 травня ситуація на ринках стала втрачати стабільність », – наголошується в доповіді СБ.

Економіка єврозони, за оцінками фахівців міжнародної організації, втратить 0,3% в 2012 році, проте в наступному році зростання відновиться до 0,7%.

У США очікується зростання ВВП на 2,1% цього року і на 2,4% в наступному.

Крім цього, Світовий банк прогнозує, що світова економіка в 2012 році виросте на 2,5%, сповільнившись у порівнянні з 2,7% в 2011 році.

У березні цього року Світовий банк знизив свій прогноз для світової економіки до 2,5% з 3,2% через посилення кризових тенденцій в єврозоні та ослаблення підйому в інших регіонах світу. У червневому доповіді ця оцінка залишена без зміни.

Особливу увагу в червневому доповіді Світовий банк приділив групі країн, що розвиваються, закликавши їх знову акцентувати увагу на стратегії розвитку в середньостроковій перспективі і бути готовими до погіршення ситуації.

Станом на поточний момент ситуація в більшості країн, що розвиваються, не погіршилася у порівнянні з тією, що спостерігалася в останньому кварталі 2011 року, вважають у СБ. Світовий банк очікує зростання ВВП Китаю на 8,2% в 2012 році і на 8,6% в 2013 році.

Нагадаємо, економічне зростання в Україні скоротилося більш ніж в два рази – ВВП в I кварталі зріс лише на 2%. Міжнародні фінансові організації сумніваються, що до кінця року ситуація покращиться.