Суркіс запевняє, що в Україні немає расистів, а лише поодинокі божевільні

12 Червня 2012, 19:23

«Цього явища в Україні немає. Жодного випадку расизму ні до початку, ні під час проведення турніру не було й не буде», – сказав він журналістам.

Водночас, за словами Суркіса, «поодинокі випадки на стадіонах можливі – божевільні люди є скрізь».

Як повідомлялось, незадовго до початку в Україні та Польщі Євро-2012 в ефір британської телерадіокорпорації BBC вийшла програма під назвою «Євро-2012: Стадіони ненависті». Вона включала в себе кадри з польськими фанатами, які викрикували антисемітські гасла і віддавали нацистський салют, і з побиттям групи азійських уболівальників на матчі ліги в кінці сезону в Україні.

Після цього низка британських ЗМІ фактично почала інформаційну кампанію за ймовірний бойкот Євро-2012 з огляду на буцімто расизм в Україні.

Українське МЗС відкинуло обвинувачення в расизмі і заявило, що BBC має вибачитися за сюжет про расизм перед українцями.

Нагадаємо, 12 червня Європейський союз футбольних асоціацій заявив, що розширює своє розслідування у справах щодо расово мотивованих образ футболістів африканського походження під час чемпіонату Європи з футболу, що відбувається цими днями в Польщі й Україні.

Раніше у зв’язку з агресивною поведінкою російських вболівальників під час матчу у Вроцлаві УЄФА розпочало дисциплінарні процедури щодо Російської Футбольної Федерації.

У відповідь Російський футбольний союз (РФС) закликав своїх  уболівальників запобігати провокаціям на трибунах під час матчів чемпіонату Європи.

Також УЄФА спільно з організацією «Футбол проти расизму в Європі» розслідує повідомлення про  расистські образи у бік захисника чеської збірної Теодора Гебреселассіє.