Балканські лідери бойкотували інавгурацію президента Сербії

12 Червня 2012, 06:03

Голова президії  Боснії та Герцеговини, президенти Хорватії, Македонії та Словенії відмовились приїхати на церемонію інавгурації сербського президента. З ближніх сусідів до Белграду  прибув лише президент Чорногорії.

На церемонії також були присутні єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, президент Сербської республіки (територія Боснії і Герцеговини) Мілорад Додік, колишній президент Сербії Борис Тадіч, представники різних сербських політичних партій.

У своїй інавгураційній промові Томіслав Ніколіч сказав, що розбіжності з приводу минулого загрожують майбутньому Балкан. Він заявив, що ці розбіжності повинні бути врегульовані за допомогою діалогу.

Він також пообіцяв продовжити процес вступу Сербії до Євросоюзу, назвавши членство в цій організації дорогою Сербії в майбутнє.

Нагадаємо, президент Сербії Томіслав Ніколіч у виступі 1 червня в ефірі державного телебачення Чорногорії заявив, що масові вбивства у Сребрениці 1995 року не були геноцидом.

Колишній командувач військ боснійських сербів Ратко Младич  та лідер боснійських сербів Радован Караджич звинувачені Міжнародним трибуналом у Гаазі в убивстві 8  тисяч боснійських мусульман у Сребрениці влітку 1995 року, що, за визначенням трибуналу, підпадає під юридичне визначення геноциду .

Як відомо, 20 травня відбувся другий тур президентських виборів у Сербії: голова націоналістичної Сербської прогресивної партії Томіслав Ніколіч переміг екс-президента країни, лідера Демократичної партії Бориса Тадіча. Перший візит новообраний президент здійснив 26 травня до Росії.

Читайте також: Чи стався у Сербії політичний землетрус