До приїзду перших уболівальників на Трухановому острові не увімкнули світло і воду

9 Червня 2012, 13:09

Фанів привозять на таксі, потім вони з рюкзаками та подушками реєструються біля намету організаторів. Він знаходиться неподалік Пішохідного мосту на Трухановому.

«Є місця для чотирьох-п'яти тисяч, – виходить із мікроавтобусу Інго Сьоделонд зі шведського міста Гетеборг. Він із фірми, яка займалась організацією поїздок до України на чемпіонат Європи. – Ніхто з тих, що приїхав сюди, територію не покидав. Так, поки немає світла та води. Зранку о 10-ій з'явився «вай-фай», о четвертій обіцяли дати воду, після 9-ої вечора – світло. Але ми часто їздили на чемпіонати до Німеччини та Австрії, були готові до того, що можуть бути недоліки. Головні умови – це душові та туалети».

У кемпінгу для автомобілів стоїть одна машина. Навколо – жодної людини. Територія після дощів брудна, всюди глина перемішана з бур'янами.

Подалі на стоянці для трейлерів – два будиночки-автомобілі. На розкладеному шезлонгу засмагає чоловік. Поруч вішалка для речей та до стовпів прикручений шведський прапор.

«Із друзями приїхав сьогодні о 4-ій ранку. До України дісталися за 2 доби. Проїхали 2000 кілометрів. Трейлер обладнаний душовою, є туалет, плита для приготування їжі. Пиво, воду, сосиски привезли з собою. Готуємо «хот-доги». Поки не пробували вашої їжі. Лише заїжджали в "МакДональдс". Він такий самий, як і в нас. А де знайти "Будда-бар"? Хочемо туди піти. Ще спробувати українського пива», – сказав вболівальник Ганс Торнквіст.

Розказує про умови в таборі.

«Вони не прекрасні, але нормальні. Ми задоволені. Не маємо електрики, мабуть, слід почекати один чи два дні, коли нам її підведуть. У цілому мені сподобалося, що Україна, як і Швеція, має дуже великі простори. І тут багато полів, лугів. Немає великої кількості будівель навколо. Інші країни дуже щільно забудовані. Приємно здивувало те, що ми за 20 хвилин перетнули кордон між Польщею та Україною. Всі попереджали, що на митниці доведеться стояти понад 4 години».

Зауважує, що не сподобалися дороги у містах.

«Вони дійсно погані. Крім того, ми не розуміємо ваші знаки, а англійською мовою їх майже немає. Небагато знав про Україну раніше. Чув… як її ім'я? Вона зараз у в'язниці. Відома жінка-політик. Ми чули про неї багато разів. Ще перед чемпіонатом тут убили 50 тисяч собак із вулиці. Раніше вони тут бігали, а їх убили. Це нас вразило. Не знаю, наскільки це правда. Але так, принаймні, передавали по шведському телебаченню».

Власник бензоколонки Ян Берквіст сидить неподалік за розкладним столом. Підлога устелена пластиковим покриттям. Над головою натягнутий тент.

«Ми пробудемо тут сім днів. Заплатили за місце у кемпінгу близько 6000 гривень на тиждень за чотирьох. Я був на чемпіонаті Європи в Німеччині. Це нормальна ціна. Але умови там були набагато кращі. Це ж насправді не кемпінг. Чи ви знаєте, що таке кемпінг? Поїдьте у Швецію. Там ми маємо басейни, спортивні майданчики, все вкрито зеленою травичкою. А тут грязюка», – зазначив він.

«Ви бачили тут електрику? Ходімо, я покажу, – додає Торнквіст. – Вони всі відрізані».

«Я був на «Євро» в Австрії, і там постійно був дощ. Тому тут мені подобається більше, – каже вболівальник Ола Рапейс.

Разом із трьома друзями-однолітками він лежить у розкладному шезлонгу на пляжі. До України хлопці дісталися автомобілем.

«Машину залишили на парковці. Вона єдина на цій парковці. Коли були у Сарнах в Рівненській області, їли суп і пили Львівське пиво. У вас дуже низькі ціни. У нас півлітри пива коштує на ваші гроші 50 гривень, тут можна купити за 5-10 гривень», – зазначив уболівальник.

Каже, що планують бути в Києві два тижніі жити на Трухановому острові. За стоянку заплатили 2500 гривень. Так само коштували білети на всі три матчі зі Швецією.

В івент-зоні, де має бути великий плазмовий екран, гримить будівельна техніка. Сцену монтують.

«Все готове відсотків на 15. Насправді почали ми тільки сьогодні зранку, хоча дуже довго готувалися. Нам не дали електрики, а без неї нічого не встигнемо. По хорошому тут потрібно ще тиждень працювати, аби все зробити. А нам за ніч треба встигнути. Думаю, що шведи дуже розчаровані», – зазначив представник кейтерінгової компанії «Фуд-фекторі» Євген Олександров.

Нагадаємо, 8 червня посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен оглянув табір для шведських уболівальників, які приїдуть у Київ на матчі Євро-2012. Загалом він залишився задоволеним, хоча й зробив кілька зауважень.