Литвин пожертвував українською мовою за 95 млн грн для свого виборчого округу

8 Червня 2012, 15:47

"Напередодні мовних баталій фракція Литвина відмовилася голосувати за проект Колесніченка-Ківалова. Це протипоказано для спікера, адже на нових виборах він балотуватиметься за округом в Житомирській області – на кордоні з Рівненською, де настрої явно не на користь російської мови", – зазначається у статті.

Але на стоп-кадрі відео з Верховної Ради, на якому зафіксовано табло під час голосування, видно, що сектор, де сидить блок Литвина, голосував за закон Колесніченка-Ківалова. Водночас у результатах голосування вказано, що фракція спікера дала лише два голоси. Отже з місць литвинівців проголосували депутати-перебіжчики.

"Зроблено це було з метою гарантувати результативний розгляд проект Ківалова-Колесніченка. Адже регіоналам стало відомо, що опозиція атакуватиме сектор, де сидять тушки. Власне, саме це намагався робити Андрій Парубій", – йдеться у статті.

"Тому задачею сценаристів було зробити так, щоб голосування картками тушок відбувалося з сектору, який не межує з опозиційним. Цим сектором і був литвинівський", – наголошується у публікації.

Таким чином Литвин віддячив регіоналам за послугу, яку вони зробили йому два місяці тому, погодившись профінансувати його виборчу кампанію державним коштом. Зокрема, 12 квітня 2012 парламент непомітно для всіх проголосував зміни до бюджету на 2012 рік.

Верховна Рада виділила 295 мільйонів додаткових субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи соціально-економічного розвитку. 20 мільйонів з цих грошей – тобто кожна п'ятнадцята гривня – пішли на Новоград-Волинський виборчий округ Володимира Литвина у Житомирській області. До цього округ Литвина отримав з держбюджету 75 млн грн субвенції.

Нагадаємо, 5 червня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.

В опозиції звинуватили Литвина у порушенні домовленості про черговість розгляду цього питання. Зокрема, депутати від опозиції визнали, що мали план зриву голосування за "мовний" законопроект. Однак стверджували, що просто не зрозуміли, коли почалося голосування саме за цей законопроект. 

Втім, спікер Литвин наголошує, що голосування за мовний законопроект відбулося за домовленостями між опозицією та парламентською більшістю.

Читайте також:  Закон про мови: кількасекундне голосування, яке опозиція "не помітила"