Єфремов пояснив, що законом про мови «регіонали» захищають Україну від українізації

8 Червня 2012, 11:03

«Регіонал» не згоден з тим, що мовний законопроект депутатів від ПР «Про засади мовної державний політиці» викликає обурення і розбурхує суспільство.

«Якщо ви говорите, що ми розбурхуємо громадськість в плані того, що ми виконуємо свої обіцянки перед виборцями, то я вважаю, що це не так. Ми повинні навчитися жити у суспільстві, коли політичні сили беруть на себе зобов'язання, вони їх декларують, записують в програмі, а потім ці зобов'язання виконують. А якщо ми будемо жити за іншими принципами, якщо ми будемо говорити і обіцяти одне, а потім цього не робити, то, напевно, ми не збудуємото держава, в якій хотіли б жити», – вважає нардеп.

Єфремов підкреслив, що Партія регіонів хоче ухвалити цей законопроект, щоб люди не боялися повторення 2005 року.

«У дуже великої кількості людей зберігається тривога з приводу 2005 року. І якщо змінитися влада, вони мимоволі себе ставлять у ту ситуацію, яка була, і боятися, що це відбудеться. Щоб зняти цю тривогу, по повинні поставити крапку раз і назавжди у цьому питанні», – пояснив Єфремов.

За його словами не «регіонали» підняли мовну проблему в державі.

«Ця проблема була піднята в 2004 році зовсім іншими людьми, коли починалася фактично примусова українізація, яка ніколи ні в які роки, починаючи зі сталінських часів, не приносила позитивні результати. Зокрема після 2005 і 2008 року, коли це було найбільш розгорнуто, у нас вийшло, що кількість молодих людей, що розмовляють російською мовою, зросла на 2%».

Як повідомлялось, Єфремов також розповів, що обговорював з автором законопроекту №9073 «Про основи державної мовної політики» Вадимом Колесніченко можливість доповнення  цього документу нормою, яка б демонструвала розвиток української мови.

Член парламентської фракції Партії регіонів Сергій Головатий вважає, що мовний законопроект №9073 «Про основи державної мовної політики» «однозначно відпрацьований в Кремлі і є інструментом остаточного путінізації України та оволодіння українським інформаційним простором».

Нагадаємо, 5 червня Верховна Рада Україна прийняла за основу законопроект №9073 «Про основи державної мовної політики». Його автори – представники Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. «За» проголосувало 234 картки народних депутатів: 187 карток регіоналів, дві картки депутатів із фракції НУНС, 25 комуністів, двоє від «Народної партії», «Реформи заради майбутнього» – шість, позафракційні -12. Депутати від БЮТ за законопроект не голосували.  

У Києві біля стін парламенту відбулися мітинги прихильників і противників законопроекту, а в регіонах України пройшли акції протесту проти його ухвалення.

Читайте також:  Закон про мови: кількасекундне голосування, яке опозиція «не помітила»