Хибним “підривникам” загрожує ув’язнення від 2 до 6 років

7 Червня 2012, 19:14
За відповідний законопроект у цілому проголосували 264 депутати. Рада виключила із санкції частини 1 статті 259 Кримінального кодексу такі альтернативні види основного покарання як штраф, арешт і обмеження волі з одночасним установленням безальтернативного виду покарання у вигляді позбавлення волі на відповідний строк. Крім того, парламент посилив санкції за вчинення тих самих дій, якщо вони спричинили тяжкі наслідки або вчинені повторно, і збільшити строк позбавлення волі з 2-7 років до 4-8 років.
 
Разом з цим, у висновку Головного науково-експертного управління підкреслюється, що, як показує практика, тільки збільшення розміру покарання, особливо у вигляді позбавлення волі, не тільки не досягає мети виправлення засуджених і запобігання нових злочинів, але й найчастіше призводить до вчинення засудженими нових злочинів.
 
Також, на думку управління, запропоновані в законопроекті санкції не тільки не стануть профілактичним фактором у боротьбі з цими злочинами, але й можуть привести до того, що значна кількість неповнолітніх осіб, які, як правило, є суб'єктами цього злочину, після від'їзду покарання будуть продовжувати злочинну діяльність.
 
Нагадаємо, напередодні цей законопроект вніс до Ради Кабінет міністрів. Про необхідність посилити відповідальність за прояви тероризму президент Віктор Янукович заявив 25 травня на засіданні Ради національної безпеки і оборони.
 
Як повідомлялося, співробітники СБУ в Дніпропетровській області 6 червня затримали підозрюваного в неправдивих погрозах вчинити теракт в обласному центрі.
 
27 квітня вдень у Дніпропетровську сталося чотири вибухи, постраждало 30 людей. Всі саморобні вибухові пристрої були закладені в бетонні урни. Прокуратура порушила справу за статтею "терористичний акт".