Бютівець оскаржуватиме обрання Лутковської омбудсменом в Європейському суді

7 Червня 2012, 07:45

Про це Одарченко заявив газеті "Коммерсант-Украина".

"Суд визнав, що при голосуванні можуть використовуватися не оригінали, а копії бюлетенів, а це означає, що на майбутніх парламентських виборах можна зробити скільки завгодно копій!", – вважає він.

Тим часом керівник апарату уповноваженого Верховної ради з прав людини Богдан Кріклівенко вважає, що шансів на те, що справа буде прийнята до розгляду ЄСПЛ, небагато.

"Судовий розгляд в Україну був відкритим, без порушень, і ми вважаємо рішення суду абсолютно справедливим", – зазначив він.

Нагадаємо, 6 червня Вищий адміністративний суд відхилив позов Одарченка, який вимагав визнати незаконним призначення Валерії Лутковської уповноваженим Верховної ради з прав людини.

На думку депутата, парламент голосував з порушеннями регламенту – використані неналежним чином оформлені бюлетені для голосування (ксерокопії бюлетенів, на яких не було оригіналів підписів голови й секретаря лічильної комісії й печатки), а кваліфікація Лутковської не відповідає даній посаді.

Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська була обрана 24 квітня шляхом таємного голосування. Її кандидатуру підтримали 252 народних депутати.

Вибори проходили на безальтернативній основі, оскільки опонент Лутковської, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров добровільно зняв свою кандидатуру.

27 квітня новий омбудсмен склала присягу в парламенті, а на наступний день Одарченко подав позов до Вищого адміністративного суду, вимагаючи визнати її призначення незаконним.