Рада знайшла, як захистити суддів від політичного тиску

5 Червня 2012, 19:22

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, закон спрямований на удосконалення положень чинного законодавства України та посилення гарантій незалежності суддів в процесі їх призначення, обрання на посаду, а також в ході здійснення ними професійної діяльності.

Зміни внесені до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про Регламент Верховної Ради України". Закон встановлює ряд додаткових гарантій, які запобігають політизацію процесу обрання суддів і не допускають будь-який вплив на кандидатів на посади судді. Закон також обмежує права ініціювати розгляд питань, що стосуються залучення судді до дисциплінарної відповідальності або звільнення їх із посади.

Відповідно до закону, у разі участі прокурора у розгляді судової справи, органи прокуратури матимуть право звертатися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або до Вищої ради юстиції зі скаргою, що стосується неналежної поведінки судді. Але лише в разі, якщо відповідна судова справа не перебуває на розгляді суду або якщо встановлений процесуальним законом термін про поданні апеляційної касаційної скарги закінчився.

Нагадаємо, наприкінці квітня президент Віктор Янукович запропонував Верховній Раді призначати суддів безстроково без обговорення на своїх засіданнях. 

Раніше в інтерв’ю Тижню голова Верховної ради Володимир Литвин заявив, що парламент фактично позбавлений можливості обирати і контролювати суддів. Між тим, на думку правозахисників, новий Кримінально-процесуальний кодекс сприятиме збільшенню рівня корупції в українських судах.

Позначки: