Литвин відмовився пояснити причину зміни порядку розгляду закону про мови

5 Червня 2012, 13:16

За словами Литвина, якщо цей законопроект буде проголосовано у другому читанні, то він все одно не буде виконуватися. Спікер зауважив, що до цього документу навіть відсутнє фінансово-економічне обгрунтування. Говорячи про подальшу долю законопроекту, політик підкреслив: "Зараз народні депутати мають право протягом 14 днів вносити пропозиції до цього законопроекту. Після того, комітет повинен його опрацювати. Потім депутати мають 10 днів на ознайомлення з ним. А тоді він вже може виноситися на розгляд Верховної Ради, це якщо йти формально за поправками".

Голова ВР впевнений, що до цього документу буде внесено набагато більше поправок, аніж до Податкового кодексу, у сесійній залі звучатимуть вимоги голосувати не лише кожну поправку, але й кожен розділ.

Відповідаючи на запитання, чому він поміняв місцями законопроекти у сесійній залі, Литвин зазначив, що не збирається нікому нічого пояснювати, уточнивши, що у четвер парламент не завершив розгляд мовного законопроекту, тому сьогодні мав прийняти рішення з цього питання.

Як повідомлялось, 5 червня Верховна Рада у першому читані прийняла законопроект, який передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади за проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджено цю мову.

Проект підтримали 187 депутатів від Партії регіонів, 2 – від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона", 12 – позафракційних, 25 – від фракції Комуністичної партії, 2 – від фракції Народної партії та 6 – від "Реформ заради майбутнього".

Після прийняття документу об'єднана опозиція оголосила безстрокову акцію протесту з наметами.

Під стінами парламентутривають мітинги противників і прихильників даного законопроекту. Серед мітингувальників були зафіксовані сутички. Противники цього законопроекту прорвали кордони міліції біля Маріїнського парку. Силовики застосували сльозогінний газ.