НАТО хоче співпрацювати з Україною у сфері ПРО

3 Червня 2012, 12:50

На запитання, чи розглядає альянс Україну як партнера при створенні європейської системи ПРО, Бренгельманн повідомив: "Наші глави держав і урядів заявили на Чиказькому саміті, що НАТО і далі готовий взаємодіяти з третіми країнами на індивідуальній основі заради збільшення прозорості та довіри, а також для посилення ефективності оборони від балістичних ракет".

"В альянсі визнають, що Україні належить до числа країн, що мають цілком зрозумілу зацікавленість в майбутньому розвитку протиракетної оборони НАТО. Думаю, ваша країна зараз виробляє свою політику з цього питання", – зазначив він. "Ми обговорювали цю тему з Україною в ході робочих консультацій в березні 2011 року, де обмінялися поглядами на сфери можливого співробітництва. Це було відзначено на засіданні міністрів закордонних справ КУН (комісії Україна-НАТО) в квітні 2011 року. Ми ще не проводили офіційних консультацій: вони повинні узгоджуватися з усіма членами альянсу. Поки рано думати, чи може (і якщо може, то як) Україна співпрацювати з НАТО у сфері оборони проти балістичних ракет", – заявив він.

Як відомо, пі дчас саміту у Чикаго генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен оголосив про завершення "першої стадії" створення системи європейської протиракетної оборони.

Нагадаємо, окремий пункт декларації НАТО (N35) присвячений Україні. Він починається з заяви, що альянс вітає "бажання України розвивати політичний діалог і співробітництво з НАТО", а також виконання Україною зобов'язань щодо скорочення запасів високозбагаченого урану.

Між тим, на думку старшого наукового співробітника Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House Джеймса Шерра, Україна, проголосивши позаблоковий статус, ініціювавши кризу у відносинах з Європейським Союзом і Сполученими Штатами, стає все менш значущою для НАТО та його членів.