Шевченко відповів англійцям на закиди про расизм в Україні

29 Травня 2012, 11:31

На переконання Шевченка, українська частина чемпіонату пройде без інцидентів. "У нас немає проблеми з расизмом. Країна дуже спокійна і дуже приязна", – заявив футболіст.

Колишній гравець лондонського клубу "Арсенал", який грав за збірну України 52 рази, а нині відомий тренер Олег Лужний також відкинув побоювання щодо расистської поведінки вболівальників в Україні. "Ні, ні, ні. Я про це не чув. У нас є футболісти з Нігерії… І про расизм я ніколи не чув", – сказав Лужний.

Нагадаємо, 28 травня у телепрограмі "Панорама", що вийшла на телеканалі Бі-бі-сі колишній гравець збірної Англії Сол Кемпбелл сказав, що проведення Чемпіонату Європи в Україні і Польщі є помилкою через поширені в цих країнах расизму і випадків футбольного насильства.

Кемпбелл у телеефірі закликав темношкірих уболівальників не їхати на Євро-2012, бо "вони можуть повернутися звідти в труні".

Раніше УЄФА дистанціювалася від подій, знятих Бі-бі-сі. Футбольні єврочиновники заявили, що всі матчі, які були зняті, проводилися в рамках внутрішніх чемпіонатів, і тим, що відбувається там повинні займатися футбольні асоціації цих країн. В УЄФА також підкреслили, що Євро-2012 повинен надати ще одну можливість побороти проблему расизму в Україні та Польщі.

Раніше глава Міжнародної федерації асоціацій професійних футболістів Тео ван Сеггелен заявляв, що провідним футболістам Європи загрожують образи на расовому грунті під час майбутнього чемпіонату Європи. Ця організація провела власне дослідження явища расизму, насильства та замовних матчів у Східній Європі, яке було оприлюднено в лютому цього року. В ньому 10% всіх опитаних професійних футболістів сказали, що були жертвами насильства. В половині випадків – з боку уболівальників.