Польща попросила УЄФА зняти зі свого сайту інформацію про «польську окупацію Львова»

28 Травня 2012, 21:13

«Польща звернулася до УЄФА з проханням змінити на офіційному сайті організації запис у колонці про історію Львова, що приймає Євро-2012, про «польської окупації міста» до початку Другої світової війни», – сказала Муха. «Ми розмовляли з паном Мартіном Калленом, який від УЄФА займається Євро-2012, і отримали запевнення, що суперечливий запис буде змінений настільки швидко, як тільки це буде можливо», – підкреслила міністр.

Вона пояснила, що довідкова інформація на офіційній інтернет-сторінці підготовлена працівниками УЄФА. Тому польський уряд звернулося до організації та дочірньому союзу «Євро-2012 Польща» з проханням внести відповідні зміни.

Нагадаємо, запис про «окупації Львова Польщею до початку Другої світової війни» викликав застереження з боку польських істориків. На їхнє переконання, цей період історії на сайті УЄФА «фактично прирівняний до гітлерівської чи радянської окупації Львова відповідно в 1941 і 1944 роках». Зараз на стрічці УЄФА в колонці про історію Львова вже зроблені зміни. Тепер там вказується, що Львів заснував король Данило Галицький у 1256 році. У 1772 по 1918 роки, під час перебування в складі Австро-Угорської імперії, місто називалося Лемберг. Після Другої світової війни, як пише сайт УЄФА, Львів опинився в складі УРСР.

Нагадаємо, як ідеться в статті Der Spiegel, Польща змушена балансувати між Україною та ЄС з одного боку, не схвалюючи порушення прав людини, а з іншого – забезпечуючи успішне проведення Євро-2012.

На думку віце-прем’єр-міністра, міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, мінімальна виручка від проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 має скласти $1,3-1,5 млрд.

Позначки: