Аналітики: Євро-2012 може стати борговим тягарем для України

28 Травня 2012, 11:36

«Організація місячного турніру Євро-2012 поглинула $13,4 млрд включаючи $6,6 млрд із державної скарбниці, що, на думку аналітиків, навряд чи зробить колишню радянську республіку більше привабливою для іноземних інвестицій. І не зважаючи на надії туроператорів та самої влади, як тільки турнір, який проходить в чотирьох містах, закінчиться, а фанати роз’їдуться по домівках, немає жодної певності, що Україна стане новим туристичним місцем призначення в Європі», – пише Reuters.

Питання набирає загрозливих розмірів зважаючи на те, що в червні уряд повинен виплати $ 2 млрд російському банку, і Київ все ще не домовився про кредит з МВФ.

«Україна не отримає ніяких фінансових доходів та значного економічного ефекту від спільного проведення чемпіонату Євро-2012», – вважає керуючий партнер аналітичної групи Da Vinci AG Андрій Колпаков. «І будь-які можливі покращення в іміджі стикаються з внутрішньою політикою та реакцією Європейського Союзу на нього», – додає експерт.

«По суті (державний) бюджет взяв на себе додатковий тягар боргу для платників податку, які довгі роки будуть платити за свято футболу», – сказав у свою чергу Ерік Найман з Capital Times.

«Національний банк України передбачає притік капіталу в $1 млрд від відвідувачів, які хочуть витратити гроші на ресторани, готелі та сувеніри під час чемпіонату в Києві, Донецьку, Харкові та Львові. Але Da Vinci оцінює приплив капіталу в не більше як $800 млн», – пише видання.

Експерти сумніваються в однозначності тверджень української влади, що Євро-2012 збільшить притік іноземного капіталу в країну.

«Немає прямої кореляції. Прямі іноземні інвестиції збільшуватимуться лише за рахунок поліпшення інвестиційного клімату, тобто з меншою бюрократією», – підкреслює Олександр Вальчішен з Investment Capital Ukraine.

Тому спірним залишається твердження, що гроші на чемпіонат було витрачено недарма.

«Незважаючи на місяці підготовки гідну туристичну інфраструктуру та об’єкти, які б спонукали вболівальників повернутись в Україну, не було створено. Можна забути про серйозний сплеск інтересу», – вважає Андрій Колпаков.