Гельсінська комісія США вважає, що ув’язнення Луценка і Тимошенко “кидає тінь” на вибори в Раду

22 Травня 2012, 19:05

«Якщо вони (Тимошенко й Луценко – Ред.) й інші високопоставлені чиновники колишнього уряду не будуть звільнені з в'язниці й повністю відновлені в політичних і громадянських правах, вибори в жовтні самим фактом їх тюремного ув'язнення будуть зіпсовані», – цитується в повідомленні заява голови комісії, конгресмена Крістофера Сміта, зроблена ним 17 травня на слуханнях у США «Українські майбутні вибори: поворотний момент».

Комісія зазначає, що низка дій влади України на чолі із президентом Віктором Януковичем свідчить про відступ від демократії в Україні, у зв'язку з чим комісія висловлює занепокоєння із приводу передвиборного клімату в країні й умов проведення виборів.

Тюремне ув'язнення Тимошенко й Луценка комісія вважає несправедливим і таким, що кидає тінь на весь виборчий процес.

На цих слуханнях, як зазначається в повідомленні, з Києва за допомогою програми-месенджера Skype виступила дочка Тимошенко Євгенія, яка сказала, що побоюється за життя матері і закликала США продовжувати чинити тиск на українську владу з вимогою звільнити політичних діячів опозиції.

Комісія США з безпеки і співробітництва в Європі, відома також як Гельсінська комісія, є незалежним урядовим органом США, створеним в 1976 році для контролю за дотриманням положень Гельсінкської угоди й інших зобов'язань у рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Комісія складається з 9 членів від Сенату США, 9 членів Палати представників, а також має у складі по одному члену від Держдепартаменту, Міністерства оборони й Міністерства торгівлі.

Нагадаємо, вибори Ради призначені на 28 жовтня.