Депутат Бундестаґу: не можу уявити, що канцлер Німеччини сидітиме поруч з Януковичем, доки ситуація з Тимошенко не буде справедливою

19 Травня 2012, 16:49

«Мені дуже подобається позиція польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського. Він сказав, що, незважаючи на всю нашу стурбованість, ми повинні продовжувати політичний діалог з Україною. Ми не зацікавлені в тому, щоб штовхати Україну в бік Росії. Канали спілкування повинні бути відкритими. Це в наших інтересах. Ідеться не про якийсь великий бойкот України, а про те, чи мають провідні європейські політики їхати на матчі європейської футбольної першості в Україну. Я доти не зможу собі уявити, що канцлер Німеччини буде сидіти поруч з президентом України, доки ситуацію навколо Тимошенко не можна буде назвати справедливою. Все інше – це перебір», – заявив він.

За його словами, він відвідає матч Німеччина – Португалія, який відбудеться у Львові 9 червня.

«У мене були заплановані там політичні зустрічі, і я хочу скористатися нагодою, щоб подивитися футбол. Я вважаю, що важливо зустрічатися і спілкуватися з представниками громадянського суспільства і доносити до української влади нашу позицію. Вона полягає в тому, що для Києва було б краще дотримуватися європейських стандартів», – зазначив він.

«Нам потрібно ставитися до подій зважено і не ставити відносини з Україною в повну залежність від вирішення однієї цієї проблеми (щодо Тимошенко – Ред.). Ми повинні чітко заявити про нашу позицію – ця проблема повинна бути залагоджена. Але в цілому ми повинні продовжувати політичний діалог», – додав він.

За словами німецького депутата, у зовнішній політиці не має бути подвійних стандартів.

«Так не повинно бути, що ми приймаємо лідерів з Китаю, Казахстану та інших країн, в яких ситуація з правами людини набагато складніша, ніж в Україні (але бойкотуємо Україну. – Ред.). Ми повинні проводити справедливу політику щодо Києва. Обурення з приводу ситуації в Україні не має домінувати в зовнішній політиці. Треба відкрито говорити про проблеми, але не відмовлятися від політичного діалогу. Тільки завдяки контактам можливі зміни. Якщо ми запровадимо якісь санкції, то тільки покараємо пересічних українців. Я вважаю це контрпродуктивним», – підсумував він.

Як повідомлялося, раніше низка європейських політиків, у тому числі члени Європейської комісії, заявила, що не поїде на чемпіонат Європи з футболу в Україні через неналежну ситуацію з демократією в країні.

Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ у понеділок, 14 травня, не прийняла рішення щодо можливості бойкоту Євро-2012 в Україні.