Експерт: новий посол ЄС комунікуватиме з українською владою краще за попередника

19 Травня 2012, 17:38

«В особі нового посла ми маємо не тільки одного з кращих дипломатів Польщі, але й взагалі одного з кращих дипломатів, які сьогодні можуть бути на цій посаді. Безумовно, це дуже хороше кадрове рішення», – заявив Сушко.

Експерт нагадав, що кандидатуру Томбінського підтримали країни, які найбільше переймаються українськими питаннями, зокрема, Польща та Швеція. «Це відзеркалення певного розкладу позицій всередині ЄС між країнами-членами», – зазначив він.

На думку Сушка, новий посол краще комунікуватиме з українською владою, ніж його попередник Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

«Він краще комунікуватиме, мені здається, з українською владою. Все-таки Тейшейрі бракувало цієї здатності знаходити «входи» у київські правлячі кабінети. Думаю, у нового посла буде більше таких можливостей», – вважає експерт.

«Взагалі, ми очікуємо від нього більшої роботи як з владою, так і з суспільством, більшої публічності і, скажімо так, активності», – додав Сушко.

Експерт зауважив, що після прийняття Лісабонської угоди об’єктивно підвищилася роль посольства ЄС і воно є головним посольством у порівнянні з посольствами країн-членів.

«Тому, безумовно, від нього очікують саме те, що він в повній мірі реалізує ті очікування, які є в європейських інститутів стосовно України», – зазначив Сушко.

Стосовно коментаря українського МЗС, яке вже заявило про великі очікування у зв’язку з призначенням Яна Томбінського послом ЄС в Україні, експерт зазначив:

«Мені здалося, що цей коментар певним чином продиктований очікуваннями, що цей посол буде більшою мірою діяти як представник Польщі, а не представник Європейського союзу. На мою думку, це дещо не виправдано. Безумовно, його роль – представляти в Україні консолідовану політику і точку зору ЄС, і він це буде робити. Звісно, ця позиція відрізняється від позиції уряду Польщі в багатьох питаннях».

«Але тим не менше, безумовно, призначення представника польської дипломатичної служби сприятиме покращенню регулярних контактів між ним, між посольством ЄС і українськими владними структурами», – зауважив Сушко.