Moody’s знизило кредитний рейтинг 16 іспанських банків

18 Травня 2012, 08:40

Вчора на мадридській біржі панувала паніка, викликана падінням котирувань провідних банків країни і особливо націоналізованого тиждень тому Bankia. Акції цього четвертого за обсягами капіталів банку Іспанії впали на 28%. Крім того, за останній тиждень дрібні вкладники вилучили з нього близько 1 мільярда євро.

Ааналітикі агентства пояснюють зниження рейтингу рецесією, погіршенням якості активів іспанських банків, обмеженим доступом цих фінансових установ до ринків позикового капіталу.

На думку місцевих і зарубіжних економістів, останні новини підтверджують невпевненість фінансових ринків в міцності іспанської банківської системи. У ній скупчилися величезні неліквідні активи, пов'язані з кредитуванням будівельного буму кінця 90-х років.

Як повідомлялось, Іспанія переживає нову рецесію: за даними державної статистичної служби країи, валовий внутрішній продукт четвертої за обсягом країни в єврозоні у перші три місяці 2012 року скоротився на 0,3%, подібне  зниження фіксувалося і в останньому кварталі 2011 року.

Через погіршення стану банківської системи Іспанія не зможе цього року виконати обіцянки перед ЄС – обмежити дефіцит бюджету до 5,3%.

Нагадаємо, на прикінці квітня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor'sзнизило кредитний рейтинг Іспанії

Читайте також: Європейські уроки: що криза єврозони означає для України?