Адвокати Луценко заявили відвід судді, який розглядає апеляцію екс-міністра

15 Травня 2012, 10:46

Судове засідання розпочалося вчасно, о 10.00. У залі пристні усі учасники процесу. До суду доставлений екс-міністр Юрій Луценко. Приц ьому узалі жодного із потерпілих по справі немає.

Судова колегія складається із трьох суддів. Головує суддя Іван Рибак, до складу колегії входять також Одинець та Присяжнюк.

Адвокат Луценка Олексій Баганець вже заявив клопотання щодо відводу судді Рибака. Захисник екс-міністра вважає, що суддя необгрунтовано відмовив стороні захисту у задоволенні клопотань, заявлених на минулому попередньому судовому засіданні.

Прокурор Клименко вважає, що заява захисту задоволенню не підлягає. Його думку підтримують інші два прокурори.

Захисники наполягають на задоволенні заявленого клопотання. Обгрунтовуючи свою позицію, адвокат Фомін нагадує на відмові Печерського суду допитати свідків захисту. У цьому ж відмовив і суддя Рибак, що робить розгляд справи упередженим.

У свою чергу Луценко наголосив ще раз на справі "Колесник проти України", яка розглядалась у Європейському суді з прав людини. Саме Колеснику в українському суді відмовили у допиті трьох свідків з боку захисту. Європейський суд визнав таке рішення українського суду порушенням прав Колесника на захист.

Луценко також нагадує, що по його справі усі викликані на судові засідання свідки з боку обвинувачення підтвердили невиновність екс-міністра. Інші 50 свідків написали заяви про неможливість з'явитися на судових засіданнях із надуманих причин. Заяви усіх свідків були написані під диктовку.

Луценко також нагадує суддям, що з боку захисту було заявлено лише 11 свідків проти 148 з боку обвинувачення.

Екс-міністр упевнений, що недивлячись на професійність судді Рибака, він є упередженим та заангажованим.

Судді видалилися в нарадчу кімнату для обговорення клопотання.

Нагадаємо, захист Луценка просить Апеляційний суд Києва відновити судове слідство, допитавши всіх свідків у справі Луценка, внесених до списку обвинувального висновку. Свідками мали бути Юлія Тимошенко, Леонід Кравчук та Віктор Пинзеник.

Попереднє засідання Апеляційного суду у справі Луценка пройшло 8 травня.