The Washington Post: ЄС має економічний важіль, щоб відштовхнути Україну від авторитаризму

15 Травня 2012, 11:08

«Для тих, хто стурбований майбутнім України угода з Chevron і Shell є підставою для надії. Якщо угоду буде виконано, то вона стане більшим стимулом для гарної поведінки, ніж нагородою за погану поведінку. Втім угода, здається, підриває останній підхід Заходу до України з викриття режиму Януковича після винесення вироку пані Тимошенко. Європейський Союз призупинив переговори щодо важливих торгових угод, і багато європейських лідерів зібрались бойкотувати чемпіонат з футболу цього літа в Києві. Відносини Януковича з російським урядом нині теж є холодними, що у поєднанні приманкою щодо майбутніх економічних зв’язків може дати ЄС важіль, який би відштовхнув Україну від авторитаризму. І ЄС повинен правильно використати цей важіль», – пише видання.

За словами експерта з питань Східної Європи Андерса Аслунда, Chevron і Shell можуть загрузнути в корупції під час виконання контрактів, які приноситимуть вигоду вузькому колу олігархів, що оточують Януковича.

«З іншого боку, нова угода надає можливість Україні продемонструвати, що її уряд в змозі захистити угоду він корупції та дозволити Chevron і Shell здійснювати свою роботу без перешкод. Залучення західної корпоративної ефективності в енергетичному секторі України також сприятиме усуненню однієї з найбільших довго строкових перешкод для вестернізації країни – Росії», – зазначає The Washington Post.

«Більше свободи від Росії дозволять Україні прокласти власний курс, що в тому числі, дозволило б поглибити лібералізацію відносин з ЄС. Протягом двох десятиліть незалежності Україна коливається між авторитарною моделлю на сході та демократичною на заході. Сполучені Штати та їх союзники і перша за все український народ виграють, якщо Україна зможе уникнути спокуси «путінізму», – додає видання.