У ЄС поперджають владу України про «сильніші інструменти» впливу, ніж бойкот Євро-2012

14 Травня 2012, 12:16

«Я маю чесно сказати, що відвідування чи невідвідування футбольних ігор – не головний інструмент європейської політики. Я думаю, ми маємо більш сильні інструменти, які можемо застосувати”, – сказав Більдт.

Разом з тим, він зазначив, що рішення щодо подальшого розвитку України залежатиме від позиції офіційного Києва.

«У підсумку, це лідери України мають вирішити, чи хочуть вони повести країну у напрямку Польщі, чи у напрямку Білорусі. І, відповідно, наслідки залежатимуть від їхнього вибору. Якщо вони хочуть йти європейським шляхом, то це буде перевагою для суспільства України. Якщо ж вони хочуть привести країну до Білорусі – окей, вони прийдуть у Білорусь», – сказав міністр закордонних справ Швеції.

За його словами, Євросоюз досить чітко заявив Україні про важливість верховенства права.

«Політика помсти не має місця у європейській політиці», – підкреслив Більдт.

Міністр також наголосив, що у випадку України йдеться не лише про процес проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. “Ми маємо кілька так званих судових процесів, які впливають на результат, і, звичайно, ставлення до Тимошенко, воно неприйнятне, це – гуманітарне питання», – сказав Більдт.

Як повідомлялось, глава МЗС Люксембурга Жан Ассельборн вважає, що через незмінну ситуацію з правами людини в Україні ЄС повинен послати Києву правильний сигнал щодо вимог, необхідних для підписання угоди про асоціацію. Ассельборн також вважає недоречним закритий бойкот турніру з боку міністрів закордонних справ ЄС.

Водночас, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс вважає необхідним політичний бойкот Євро-2012 в Україні.

Водночас, президент Австрії Хайнц Фішер радить українській владі «бути обережнішою у своєму поводженні з Тимошенко» і забезпечити їй належне лікування.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі відбувається зустріч міністрів закордонних справ ЄС щодо ключових питань зовнішньої політики Союзу, зокрема, бойкоту матчів Євро-2012 високопосадовцями ЄС.