Іспанці готові відзначати першу річницю руху “Обурених” протестами

13 Травня 2012, 18:30

Протести розпочалися в суботу 12 травня та  тривали  всю ніч, допоки поліція о 5 ранку  за місцевим часом не витіснила протестантів з головного майдану іспанської столиці Пуерта дель Соль. В неділю іспанська поліція повідомила про арешти 18 демонстрантів протягом ночі. За повідомленням, у перебігу сутичок із демонстрантами, що сталися на світанку, потерпіли двоє працівників поліції.

Тим часом прем’єр-міністр Іспанії Мар’яно Рахой знову заявив у неділю, що заходи суворої економії необхідні за нинішнього тяжкого економічного становища країни.

Нагадаємо, 15 травня 2011 року в Іспанії народився соціальний рух "Індіґнадос”: Протести незадоволених політикою уряду, спрямованою на зменшення боргу країни. Протестанти  звели ціле наметове містечко на площі Пуерта дель Соль в столиці країни та  розійшлися лише 12 червня 2011 року.  Заклик вийти на вулиці через соцмережі  поширила інтернет-платформа “За справжню демократію” напередодні муніципальних та регіональних виборів  2011 року. До неї доєднався рух “Ні – голосуванню!”, який мобілізувався, аби висловити протест у зв‘язку із законом щодо контролю над інтернет-доступом.  

Наразі рух “Індіґнадос” з‘явився у Франції, Італії, Німеччині, Великій Британії. Його аналог “Захопи Волл-стріт” народився у США. Сьогодні організації “Індіґнадос” існують у 70-ти країнах.

Як повідомлялось, наприкінці квітня у Мадриді і в багатьох інших містах Іспанії десятки тисяч людей взяли  участь в акціях протесту проти заходів жорсткої економії. У перші години страйку було заарештовано  58 людей, троє страйкуючих і шестеро поліцейських отримали легкі травми.