Der Spiegel: Янукович боїться імпічменту більше, ніж погроз про бойкот Євро-2012

9 Травня 2012, 13:49

Видання згадує маніпулювання прес-службою президента та провладних видань інформацією про зустріч Януковича з Бараком Обамою в Сеулі. Тоді 4-хвилинну зустріч було перетворено на «міжнародний прорив президента».

«З точки зору глобальної політики це, можливо, був і тривіальний випадок, але це багато говорить про Януковича і його комплекс неповноцінності, про його мрію вступити в вищу лігу і працювати разом з основними світовими лідерам і про те, як він бреше своєму народу вдома в Україні», – коментує випадок Der Spiegel.

«Сьогодні, більш ніж через п’ять тижнів після цього навіть рупор уряду «Сегодня» не наважиться вчинити подібний фарс. На сьогодні навіть найвіддаленіші пастухи Карпат знають, що їх президент ізольований від Заходу», – відмічає видання.

«Як не дивно, вже у 2010 році було ясно, що людина, яка захопила президентство бракувала майже всіх якостей, необхідних, щоб керувати країною: безцільно плила за течією, не мала такту та вміння йти на компроміс. Але що можна очікувати від того, хто виріс без батьків, оточений чорними купами вугілля Донбасу, і вже двічі мав проблему з законом у підлітковому віці?», – зазначає видання.  

На думку Der Spiegel, перегляд двох років правління Януковича ясно вказує на те, чому ця людина не може помиритись з Тимошенко.

«Будь-яка форма помилування тільки поверне її в гру завоювання політичної влади в Україні. Її прихильники зараз перебувають в процесі формування єдиного фронту з іншими опозиційними силами для парламентських виборів цього року. Якщо вони отримають більшість, то негайно введуть процедуру імпічменту президента. Янукович боїться цього більше, ніж нападів Західної Європи на Євро-2012, особливо зараз, коли він розуміє, що може сам опинитись у в’язниці, якщо втратить владу», – йдеться в статті.

«Президент певним чином стійкий до порад щодо Тимошенко», – каже німецький дипломат, який був послом до України, а потім радником Тимошенко. «Він знає, що в Європі він мало що ще може отримати», – додає він.

Der Spiegel  вважає, що Янукович наразі стоїть перед дилемою, оскільки «ув’язнена у Харкові жінка сильніша за нього».

«Вона можливо була слабким менеджером на чолі уряду, але вона є фантастичним PR-стратегом, який працює від свого імені. Вона разом з дочкою Євгенією та адвокатом Сергієм Власенком, а не Янукович, – зараз ті, хто контролюють суспільну думку», – пише видання.